Bij Alfalfa in Leuven vind je de koning van de falafel

© Diane Hendrikx

De heren van Bar Stan, een bruisende buurtbar in het Nieuw Kwartier in Leuven, bundelen hun krachten met de Palestijnse chef Abd Marouf, meester in de falafelkunst.

Dat het jong geweld van Bar Stan meteen viel voor de smeuïge falafel van Abd is niet verwonderlijk: zijn grootvader, oom en broer zitten allemaal in de falafelbusiness en hebben hem de knepen van het vak geleerd. In Palestina wordt falafel net zo vaak gegeten als er in België frietjes worden gehaald. Het geldt er als ontbijt, middagmaal én avondeten. ‘Vlees is duur,’ vertelt Abd, ‘en wordt vaak geïmporteerd. In Palestina eten we 90% van de maaltijden vegetarisch, uit noodzaak. Ik kan niet zoveel vlees eten als de Belgen, met een vierde van zo’n reusachtige steak heb ik al voldoende.’ (lacht)

Met Alfalfa wilden we de snackbar heruitvinden

‘Toen we zagen dat zijn zaak met zoveel potentieel niet veel klanten lokte, zijn we gaan samenzitten met Abd’, vertelt mede-eigenaar Michael Cloet. ‘Wij hebben onze kennis en ons publiek meegenomen: het pand hebben we opnieuw ingericht en er staan nu lekkere wijn en biertjes op de kaart. De sfeer is zwierig en stedelijk. Mensen komen graag langs voor een verse, gezonde en vegetarische snack. Maar aan het falafelrecept is niets veranderd: dat maakt Abd nog elke dag eigenhandig. Met Alfalfa wilden we de snackbar heruitvinden.’

In Palestina heeft elke falafelbar twee mensen die voortdurend in de weer zijn: eentje bakt de hele dag verse broodjes en de andere maakt falafelballetjes. ‘Wij kunnen nog geen fulltime bakker in dienst nemen, maar we halen ons brood wel bij een verse bakker in Heusden die speciaal voor ons platte broodjes bakt’, vertelt Abd. David Deklerck, die de keuken van Bar Stan bestiert, denkt voor elk seizoen een aantal nieuwe flatbreads uit. Zo wordt de falafel in de winter vergezeld van geroosterde pompoen en krijg je er in de lente frisse groene groenten bij.

Recept: falafel

Alfalfa

J.P. Minckelersstraat 48, 3000 Leuven, alfalfabar.be

Partner Content