Bierrestaurant Bitter Zoet: Geslaagde combinatie bier & spijs

Het restaurant Bitter Zoet in Zonhoven serveert geslaagde gerechten uit de gastronomische bierkeuken. Reserveren in het weekend is een must.

Bier telt zo’n 400 smaakstoffen (wijn telt er 600), die het samen met de kleurvariaties en het gevarieerde alcoholgehalte mogelijk maken bier op een verrijkende manier te combineren met eten. Dat weinig restaurateurs daarop inspelen komt omdat er meer aan een fles wijn wordt verdiend dan aan een fles bier.

Toch besloten twee enthousiaste jonge mensen een restaurant te openen, waar in plaats van wijn uitsluitend bier wordt geschonken. Hilaire Spreuwers en zijn vrouw Sofie verbouwden een hoevetje, dat twaalf jaar leeg had gestaan, tot een sfeervol restaurant met een moderne, landelijke eetzaal en open keuken. De drankenkaart vermeldt zo’n vijftig kleinschalig gebrouwen bieren van hoogstaande kwaliteit.

Hilaire Spreuwers is bouwkundig tekenaar van opleiding en werkte vier jaar in de staalindustrie. Als student kluste hij bij in de keuken van restaurants. Hij vond dat zo boeiend dat hij op zijn dertigste besloot in avondonderwijs een opleiding kok te volgen aan de Hotelschool van Hasselt. Sofie komt uit de thuisverzorging en staat borg voor de ontvangst.

Het uitgangspunt van de twee is om bieren te koppelen aan eten, zonder terug te vallen op het versleten verhaal van stoofvlees en konijn met bier. Hilaire toont talent en Bitter Zoet evolueerde snel naar een gastronomisch bierrestaurant. Voor een tafeltje in het weekend moet men twee maanden op voorhand reserveren.

Hilaire vertrekt van de hoofdsmaken van een gerecht en zoekt naar het bier dat daarbij past. Het gekozen bier kan een gerecht begeleiden of er haaks tegenin gaan. Wij kregen enkele geslaagde combinaties voorgeschoteld. Bij tartaar van witblauw rund kwam een Peche Mel Bush van brasserie Dubuisson. Naast een toast met gerookte makreel met aspergesalade en yoghurtdressing stond het zacht hoppige bier Wilderen Goud. Bij Schotse krab met schuim van karnemelk, spinazie en tuinbonen koos Hilaire het witbier St. Bernardus, signature Pierre Celis. Gentse waterzooi met een emulsie van witte aceto balsamico kreeg als passend gezelschap het donkerbruine bier Broeder Jacob.

Afsluiten deden wij met een bavarois van witte chocolade en geitenkaas, opgediend met een trappist van Orval. (PvD)

Bierrestaurant Bitter Zoet, Houthalenseweg 107, 3520 Zonhoven. Tel. 011/76.60.11.

Open van 11.30 tot 23 uur, zaterdagmiddag, dinsdag en woensdag gesloten. Vakantie: 19 augustus tot 5 september.

Menu’s: 29 tot 81 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content