Biermerken kunnen veel duurzamer produceren

© Getty Images/iStockphoto

Europa’s grootste duurzame merkenvergelijker Rank a Brand heeft 33 biermerken onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat heel wat merken op de goede weg zitten, maar nog veel kansen hebben om zich duurzaam te ontwikkelen.

Samen met consumenten wil Rank a Brand merken mensvriendelijk, klimaatvriendelijk, milieuvriendelijk en diervriendelijk maken. Om dat te bereiken wil de organisatie consumenten informeren over welke merken al dan niet duurzaam produceren. Enkele dagen geleden kwam nu het jaarlijkse bierrapport uit.

Onvoldoende

Daarvoor nam Rank a Brand 33 Europese biermerken onder de loep. Aan de hand van verschillende criteria, zoals al dan niet genomen maatregelen om de koolstofuitstoot terug te dringen of het waterverbruik kregen alle merken een score toebedeeld.

Het meest duurzame bier onder de onderzochte merken blijkt Neumarkter Lammsbräu, dat een score van 70 % haalde. Opmerkelijk is wel dat dit het enige merk is dat een duidelijke voldoende haalde. Op de tweede plaats volgt Gulpener, met een achterstand van maar liefst 18 procentpunten.

Belgische merken

Lang niet alle Belgische bieren zijn opgenomen in het onderzoek van Rank a Brand, maar diegenen die wel onderzocht zijn, vallen op in negatieve zin: noch Jupiler, noch Duvel slagen in de test. Jupiler haalt met een score van 39 % een C-label, wat inhoudt dat het redelijk op weg is richting duurzaamheid, maar voor Duvel is er nog erg veel werk aan de winkel: het merk scoorde slechts 9 %. Dat levert een rood E-label op, ofwel het advies aan bewuste consumenten om het voorlopig niet te kopen.

Biermerken kunnen veel duurzamer produceren
© Rank a Brand

De details van het onderzoek zijn hier in te kijken. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content