Beste restaurant ter wereld krijgt geen derde Michelinster

In de nieuwe editie van Main Cities of Europe 2011 krijgt Noma ‘slechts’ twee sterren.

In de 30ste editie van Main Cities of Europe 2011, de gids met de beste restaurants in de grootste steden van Europa, gunt Michelin het Deense toprestaurant Noma (uit Kopenhagen) ‘slechts’ twee sterren. Het eethuis van de 33-jarige chef-kok René Redzepi werd vorig jaar nochtans door het Britse gerenommeerde vakblad Restaurant Magazine uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Noma stootte daarmee de ongenaakbare Catalaanse eettempel El Bulli van zijn troon.

Sinds de opening, in 2003, nam Noma een hoge vlucht. In 2005 kreeg het een eerste Michelinster, twee jaar later volgde de tweede. Vorig jaar kookte Redzepi zijn zaak naar de absolute top, de titel van beste restaurant ter wereld. Velen verwachtten dan ook dat het dit jaar een derde Michelinster zou binnenhalen.

De nieuwe gids selecteerde in totaal 1557 hotels en 1771 restaurants, waaronder 239 adressen met een Bib Gourmand (eethuizen met een excellente prijs-kwaliteit), 15 driesterrenrestaurants, 58 tweesterrenrestaurants, 284 adressen met een ster, 34 tapabars en 23 pubs met uitstekende eetmogelijkheden. De adressen komen uit 44 steden van 20 Europese landen. Opvallend is de ontwikkeling van de gastronomie in Budapest en de verdere opmars van culinair Kopenhagen.

Michelin – Main Cities of Europe 2011 ligt vanaf 22 april in de winkel, 25,50 €

David Bitoune

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content