VLAANDEREN

HOP

Lunch 25 euro, driegangenmenu 38 euro, viergangenmenu 45 euro.

De Leuvense Vaartkom is aan een fikse revival bezig. Wat vroeger een jachthaven zonder allure was, omringd door industriële leegstand - de oude brouwerijgebouwen van Stella Artois - is intussen ontwikkeld tot een levendig stadsdeel. In dat decor vind je sinds februari nieuwkomer Hop Gastrobar. Een hoekpand is volledig in glas opgetrokken, met veel licht als gevolg. Zoals de naam doet vermoeden brengt Hop een eerbetoon aan het erfgoed van deze wijk, zowel op het bord als op de uitgebreide bierkaart. Je eet hier licht en fris: rauwe asperge met makreel, groene appel, radijs en gepofte freekeh. Ook de desserts zijn heerlijk en licht verteerbaar. Denk aan gegrilde ananas geserveerd met een gel van IPA en mousse van witte chocolade.

Vaartkom 1A, 3000 Leuven, hopgastrobar.be

Zondag gesloten.

BISTRO BIS

Small Bis: 37 euro, Big Bis: 52 euro. Of à la carte (voorgerecht 13 tot 14 euro, hoofdgerecht 16 tot 19 euro).

Zoals wel meer sterrenchefs had ook Dimitry Lysens zin om behalve zijn geraffineerde borden wat ongecompliceerde gerechten te serveren. Daarvoor ging hij het niet ver zoeken: hij turnde de ruimte boven zijn eigen restaurant om tot een bistro, stoer en met veel hout. De keuken gaf hij in handen van Johan Haverlain, een voormalige kok bij Magis. Met zijn voorliefde voor brute, pure gerechten is Haverlain de geknipte chef voor deze bistro. Zo weet hij met tomaat, burrata en tuinboon een sterk vegetarisch voorgerecht te toveren. Meer dan drie ingrediënten heeft deze chef meestal niet nodig om te scoren, daarvan getuigt ook het trio ravioli/aardpeer/zeekraal. Elk gerecht heeft minstens één element op het vuur bereid. Volgens de chef is dat de perfecte manier om ingrediënten heel puur te houden: het vuur geeft een diepgang die weinig andere toevoegingen vraagt.

Hemelingenstraat 23, 3700 Tongeren, bistrobis.be

Dinsdag en woensdag gesloten.

SÕMA

Voorgerechten 20 euro, hoofdgerechten 30 euro.

Als je gaat eten bij S?ma, lijkt het alsof je bij Frédéric Chastro en Adriana Zafiris thuis bent uitgenodigd. Het intieme restaurant biedt plaats aan zestien gasten die kunnen binnenkijken in de open keuken. Het koppel combineert hun internationale roots in een cuisine à quatre mains. De klassieke keukenkennis die ze opdeden tijdens hun leertijd in Frankrijk krijgt Griekse en Colombiaanse accenten en kruiding. Zo komt de lamskroon met een Zuid-Amerikaanse salsa, quinoa en limoenkaviaar. Als dessert is er een herinterpretatie van baklava met pompoenpit en vanille. Elk seizoen is er een nieuwe kaart om uit te kiezen, met telkens vier voor-, hoofd- en nagerechten.

Wolstraat 33, 2000 Antwerpen, soma.restaurant

Maandag, dinsdag en woensdag gesloten.

MELCHIOR

Kleine gerechten 15-23 euro, grote gerechten 28-32 euro.

Een historisch pandje op de Veemarkt in Tienen dat een moderne make-over heeft gekregen. Achter de potten staat oudgediende van het Hof van Cleve en Luzine: Gilles Melchior. De chef brengt een eclectische keuken waar rundvlees wordt opgepept met shizo, ponzu en radijsjes en een bouillabaisse wordt gedeconstrueerd. Maar ook een stevig stuk kalfsvlees met asperges komt hier op tafel of rubia gallega met kropsla en krokante frietjes. Al het vlees komt van topslager Filip Rondou uit Leuven, een erfenis uit Gilles' tijd in de keuken van Jeroen Meus. Behalve een indrukwekkende wijnkaart is er ook een aanbod stijlvolle cocktails.

Veemarkt 47, 3300 Tienen, melchi-or.be

Zondag en maandag gesloten.

ROOTS

Lunch 28 euro, diner 55 euro.

Is het dat schoolbankje met besteklade dat dienstdoet als tafel? Is het de open keuken? Of de gemakkelijke, bruinleren bank tegen de muur? Wat de verklaring ook is, hier eten is thuiskomen bij een koppel dat weet waar het om draait. Ondanks de sfeer van gezellige no-nonsense, hebben Nele Victoor en Kim Devisschere van dit sympathieke plekje in het Patershol toch een restaurant gemaakt dat gastronomisch hoog scoort. Chef Devisschere weet dat bovendien te doen zonder luxeproducten in huis te halen. Hij maakt wonderlijke dingen met kippenbout, varkenswang of aardpeer. Zo combineert hij een stukje rundvlees met courgette en geitenwrongel. Zelfs in zijn desserts weet de chef ongewone accenten te leggen, zoals met een granité van kervel.

Vrouwebroersstraat 5, 9000 Gent, rootsgent.be

Gesloten op zaterdag en zondag.

© Grace Helmer

VERANDA

Tweegangenlunch 27 euro, driegangenlunch 35 euro, vijfgangenmenu 55 euro.

Dit restaurant toonde al heel vroeg hoe je een sobere inrichting en een beperkt menu kunt combineren met gastronomische vernieuwing en scherpe prijzen. Chef en eigenaar Davy Schellemans heeft zijn oorspronkelijke locatie sinds 2016 ingeruild voor een ruimer en wat luxueuzer restaurant aan het slachthuis. Wat gebleven is, is het aantrekkelijk geprijsde vijfgangenmenu - 's middags kun je kiezen voor 2, 3 of 5 gangen. Daarin combineert de chef heel trefzeker 'gewone' producten als sardien en bloemkool of geroosterde prei en druiven. Bij kwartel komen dan weer verschillende texturen van butternutpompoen. Dit is ook een topadres voor liefhebbers van natuurwijnen. Vooraan is een bar die kleine gerechten à la carte serveert.

Lange Lobroekstraat 34, 2060 Antwerpen, restaurantveranda.be

Zondag enmaandag gesloten.

WANNES RAPS

Lunch 19 euro, voorgerecht 12 tot 13 euro, hoofdgerecht 19 tot 22 euro.

Erwin Bruyninckx gaf zijn job bij productiehuis Woestijnvis op om een eigen restaurant te beginnen. Dat vernoemde hij naar de roemruchte levensgenieter, die niet alleen het hoofdpersonage is in een roman van Ernest Claes, maar ook echt bestaan heeft. In dit huiskamerrestaurant, met vrouwentongen in de vensterbank en suggesties op een met bordverf geschilderd stukje muur, is zelfgemaakte eenvoud troef. Bruyninckx wil niet bewijzen wat hij met luxeproducten aankan, maar net het tegenovergestelde: hij maakt een croque met gekonfijte eend en pickles en serveert een smakelijke steak tartare met friet. Af en toe komt hij gedoseerd creatief uit de hoek, zoals in een bord waarbij asperges het gezelschap krijgen van citrus-gembermousseline en bottarga, gedroogde viskuit.

Schaffensestraat 17, 3290 Diest, wannesraps.be

Zaterdag, zondag en maandag gesloten.

BRUSSEL

TRANSVAAL

Lunch 19 euro, voorgerecht 15 tot 16 euro, hoofdgerecht 24 tot 30 euro.

Dit buurtrestaurant is gevestigd in een voormalige slagerij met witte wandtegels tegen de muren. Binnen is er plaats voor zo'n twintig gasten, maar er is ook een mooi houten terras waar het gezellig tafelen is. Op het bord staan 4 voorgerechten en 5 hoofdgerechten. Raphaël de Sadeleer is de creativiteit zelve. Enkele voorbeelden: oeuf parfait met gemarineerde zalm, croutons en een groene jus; kroketten van oude cantal, besprenkeld met een vinaigrette met morieljes of 24 uur gekonfijte varkensrug. Kortom, de chef neemt zijn tijd om alles tot zijn recht te laten komen. De wijnkaart is beperkt, maar onberispelijk.

Joseph Chaudronlaan 40, 1160 Brussel, letransvaal.be

Zaterdag en zondag gesloten.

GOD SAVE THE CREAM

Lunch 14,50 tot 17,50 euro.

Emmanuel Gaspart komt uit de filmwereld, maar koos voor een culinaire uitdaging. Zijn devies? Een waaier aan 'geurige, kleurige' huisgemaakte fusiongerechten, met de nadruk op groenten en kruiden. Resultaat: een feest van verse, gezonde bereidingen die aansluiten bij de tijdgeest, denk maar aan de inventiviteit van een Ottolenghi in Londen. Concreet: geroosterde wortelen met granaatappelmelasse, zonnebloempitten en koriander; gegrilde kikkererwten met kruiden, pompoen, knolletjes, peterseliewortels, half gedroogde kersen in de oven en tamarinde; gekonfijte aubergines, gemarineerd in zelfgemaakte dashi, en nog veel meer. Opvallend zijn de vele variaties op aubergines in dit cosy restaurant, Britse stijl. De toonbank alleen al doet watertanden.

Stassartstraat 131, 1050 Brussel, godsavethecream.be

Zondag gesloten.

LE BOUT DE GRAS

Voorgerecht 9 tot 12 euro, hoofdgerecht 18 tot 45 euro.

Liefhebbers van de fusionkeuken zitten hier op hun plaats. De uit La Réunion afkomstige Laurent Balancy zorgt alvast voor een pluri-etnische gas-tronomie. De vriendelijke reus jongleert naar hartenlust met culinaire tradities en ingrediënten. Hij serveert zowel kroketten van varkenspoot als een tartaar van runderspierstuk met zeewier en piment, en dat in een tot de essentie teruggebracht interieur met een oude betegeling vol slagerijmotieven. Zeker niet te missen: de 'cassoulet Bout de Gras' met een exotische vierkruidentoets. Natuurlijke wijnen à la carte.

Amerikastraat 89, 1050 Brussel, leboutdegras.be

Zondag gesloten.

HUMUS X Hortense

Driegangenmenu 26 euro, viergangenmenu 34 euro, vijfgangenmenu 40 euro.

Nicolas Decloedt heeft een fascinatie voor groenten en maakte naam met zijn gastentafel in Jette. Sinds enige tijd zet hij zijn beste beentje voor in een voormalig theesalon met een opvallend barok interieur. Het etiket 'vegetarisch' zou dit restaurant oneer aandoen. De gerechten veranderen geregeld, volgens de seizoenen en de impressionistische verbeelding van de chef, die een hechte band heeft met alles wat groeit en bloeit. Ceviche van lichtgelakte rode biet met mierikswortel; geroosterde bloemkool opgefrist met een bierreductie of rode kool met appelen in een lenterolletje. Bij dit alles hoort een authentieke sourcing, met vergeten groenten zoals yacon (appelwortel) of paarse schorseneren, maar ook kwaliteitsleveranciers zoals Le Monde des Mille Couleurs van Dries Delanote uit Ieper.

Vergniesstraat 2, 1050 Brussel, humusrestaurant.be

Zondag en maandag gesloten.

CRAB CLUB

Voorgerecht 15 tot 22 euro, hoofdgerecht 18 tot 31 euro.

Philippe Emanuelli schreef enkele standaardwerken over de producten van de zee. Die fascinatie resulteerde ook in de Crab Club. In een sobere ruimte - die doet denken aan een oude refter - worden inktvis, venusschelpen en andere zeedieren geserveerd. Emanuelli heeft inmiddels andere horizonten opgezocht, maar het schip is in de goede handen van Yoth Ondara, een Chinees-Thaise chef die focust op de juiste producten. De mooie borden passen perfect bij de originele composities die elke dag wisselen, afhankelijk van het marktaanbod: scheermessen met knoflook, tapijtschelpen-chorizo-cider of varkensvlees met gelakte inktvis. Al die verrassende combinaties brengt Ondara op smaak met Aziatische toetsen. Wie iets exclusiefs wil, kan een tafel reserveren in de bouwkeet die recht van de scheepswerven van Gdansk komt, of in de kelder die onder handen werd genomen door Christophe Gevers.

Waterloosesteenweg 7, 1060 Brussel, crabclub.be

Zondag gesloten.

WALLONIË

BISTRO PHIL

Voorgerecht 14 tot16,50 euro, hoofdgerecht 22 tot 26,50 euro

Ook achter het fornuis in zijn keuken blijft Philippe Garcia een echte Spanjaard. In zijn heldere, kraaknette stadsrestaurant ziet hij er geweldig uit, als een matador met leren schort. De handdoek aan de lende gebonden, prepareert hij zijn gerechten met uiterste zorg. Sardientjes in olie op toast met knoflook en tapenade van tomaten en artisjokken, gestoofde lamsbout met groene olijven en citroenen, krielaardappelen in de pan met tijm en knoflook en andere hoogstandjes. Ook de selectie Spaanse en Franse wijnen - met een formidabele Castro Ventosa van Raul Pérez - is de omweg waard.

4, avenue de la Plante, 5000 Namen, bistrophil.be

Zondag gesloten.

LITTLE PARIS

Voorgerecht 16 tot19 euro, hoofdgerecht 25 tot 34 euro.

Gastronomisch gezien is Little Paris wellicht het beste wat Waterloo te bieden heeft. De fijnproevers stromen dan ook toe, ondanks de onaantrekkelijke voorgevel en de vrij banale inrichting. Gelukkig is er nog het mooie, schaduwrijke terras. De onberispelijke klasse wordt gegarandeerd door de Franse chef Arold Bourgeois, die hier met zwier en plezier de geest van de Parijse kwaliteitsbistro gestalte geeft. Op het menu staan onder meer lekkere tapas op basis van pure producten, zoals sardinebeignets of sint-jakobs-fricassee. Een speciale vermelding gaat naar de onglet of longhaas met camembertsaus ' de mon enfance'. Een hoogstaande auteurskeuken, inclusief aangepaste wijnen.

89, chaussée de Bruxelles, 1410 Waterloo, little-paris.be

Zaterdag, zondag en maandag gesloten.

PARIS-BREST

Lunch 21 euro, voorgerecht 14 tot17 euro, hoofdgerecht 14 tot 37 euro.

"Een restaurant om iets te drinken, een bistro om iets te eten", zo vat Michel Dams het concept van zijn Paris-Brest samen. De chef bracht jarenlang een uitgekiende culinaire visie in de praktijk in een bescheiden bistro. Maar sinds kort treedt hij helemaal voor het voetlicht in een strak decor, met inbegrip van een verticale binnentuin, een deels open keuken, een zeshoekige houtblokkentoog en een strak uitgelijnde verlichting. Niet te vergeten: de kaart werd uitgebreid met onder meer een terrine van foie gras en mangochutney, zelfgemaakte gehaktballen en vers pekelvlees met linzen. Tot slot vermelden we nog de mooie selectie speciale bieren, inclusief de tripel Val Dieu.

16, rue du Pont, 4000 Luik, parisbrest.be

Zondagavond, maandag en dinsdag gesloten.