Belgische wijnen uit Frankrijk

Supermarktketen Carrefour pakt uit met een promotie van Belgische wijnbouwers. Een selectie.

Supermarktketen Carrefour pakt uit met een promotie van Belgische wijnbouwers. Het betreft hier niet de beste selecties van de chateaus, prijzig zijn ze meestal wel. De Belgische origine van de eigenaars is nog geen appellation contrôlée.

Château Le Rey Sud, Bordeaux Supérieur 2009 Het château is in het bezit van de familie sinds 1990. Het ligt in de nabijheid van het middeleeuwse stadje St-Macaire met 25 ha wijngaarden op de beschutte zuidelijke hellingen van de Garonnestroom. Château Le Rey Sud dateert uit de middeleeuwen en is een van de oudste kastelen van het zuiden van Bordeaux.

In het glas: wat dun van kleur maar een fijne neus met veel reliëf na opschudden. De smaak is rond, aangenaam en evenwichtig

Henri Luddeke, St-André-du-Bois 33490 7,05 euro Château Le Lys de la Haye, Saint-Estèphe 2009 Het kasteel dateert van 1557. De wijngaard wordt gekenmerkt door wijnstokken van vijftig jaar oud met een meerderheid van merlot (55%), 35% cabernet sauvignon en 10% petit verdot op een bodem van klei, grind en kalk. Er wordt op een moderne manier wijn gemaakt: koude préfermentaire maceratie, malo op inox en twaalf maanden lagering, voor de helft op hout en voor de helft op inox. Het château werd in 2012 overgenomen door Chris Cardon, een sportieve Oostkampse industrieel die het leerde kennen via de Marathon du Médoc.

In het glas: gevulde kleur en een fijne maar wat discrete neus. De smaak is gebonden maar wat ruw in de finale.

Chris Cardon, St-Estèphe 33180 16,05 euro Château Fontaynes, Cuvée Dorian, Cahors 2010 Een bodem van klei en kalk op het terras van de Lotvallei beplant met malbecdruiven, lokaal ‘cot’ genoemd en bekend om zijn donker gekleurde wijnen met groot verouderingspotentieel. Malbec is ook bekend als ‘eigen’ druif van Argentinië. Na de vriesschade in 1956 werd veel malbec vervangen door de meer toegankelijke merlot. Voor de AOC Cahors is minstens 70% malbec vereist.

In het glas: een gevulde kleur met een zachte nuance en een stevige neus met diepte na opschudden. De smaak is stevig over geheel de sequens met evenwicht en mooi openplooiend.

Luc Luyckx en Marc Van Antwerpen, Puy-l’Evêque 46700 6,29 euro met Nederlands op het tegenetiket

J’M Masenoble, Corbières 2011 Vanaf 1993 op 22 ha waarvan 16 in de A.O.C. met het klassiek druivenbestand van grenache, syrah, carignan en mourvèdre. Een feilloze vinificatie maakt de wijnen van Mansenoble tot de beste van de appellation.

In het glas: goede zachte kleur en een neus met een toets van fijn oud hout en breed uitgebouwd. De smaak is dominant friszuur en wat eenvoudig.

Guido Jansegers, Moux 11700 9,05 euro

Ch. de Jabastas, Cuvée des Prades, Bordeaux 2010 Alain Vercouter kocht in 2002 met enkele vrienden het 11 ha grote domein gelegen tussen Bordeaux en Libourne. Het is nu beplant met 80% merlot, 10% cabernet franc en 10% malbec. Vercouter maakt ongeveer 65.000 flessen van een wijn die door de vorige eigenaar altijd ‘en vrac’ naar de Bordelese groothandel werd doorgeschoven en die dus in het begin relatief onbekend was onder eigen naam.

In het glas: gevulde zachte kleur en een fijne, brede Bordeauxneus. In de mond komt een smakelijke, goede lengte over geheel de sequens tot en met het einde.

Alain Vercouter, Izon 33450 6,65 euro Ch. de Minière, Champs de Louys, Bourgueil 2011 Samen 18 ha voor 100% beplant met cabernet franc in biocultuur. Veel oude (vijftig jaar) wijnstokken en zelfs een hectare met honderd jaar oude planten. Gekocht in 2012 door de ‘globetrottersfamilie’ Van Den Berghe, nog niet definitief verhuisd. Het château, opgetrokken in kalksteen dateert uit het einde van de zestiende eeuw.

In het glas: gevulde kleur met een nuance van vers en een neus van goed frambozenfruit. Typische smaak van cabenet franc, tikkeltje groen en wat kort en leeg in de finale.

Kathleen Van Den Berghe, Ingrandes-de-Touraine 37140 6,05 euro Alle wijnen zijn te koop bij Carrefour Maxi.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content