Belgische wijnen en bubbels: hebben ze toekomst?

© ISTOCK

Wijnen van bij ons zijn aan een opmars bezig. Knack Weekend maakte een kleine selectie.

Steeds meer landgenoten ontdekken de Belgische wijnen, ook restaurants en wijnwinkels tonen interesse. Nochtans bevindt ons land zich net buiten de geschikte klimaatzone voor kwaliteitswijn. Maar met de klimaatopwarming begint die grens te verschuiven. De Europese Unie heeft ons land als wijnland erkend, met appellations als Hageland, Haspengouw, Heuvelland en CĆ“tes de Sambre et Meuse. Bovendien hebben we gepassioneerde wijnbouwers die er veel werk voor over hebben. En die het geluk hadden een geschikt terrein te vinden, met een goede zonexpositie, bodem en afwatering. Er rest hun alleen nog de juiste druivenrassen voor koele streken aan te planten.

Tip: Clos d’Opleeuw

Onze Belgische topwijn komt uit Haspengouw en wordt gemaakt door Peter Colemont. Zijn chardonnay Clos d’Opleeuw (de naam van zijn ommuurde wijngaard van Ć©Ć©n hectare) kan de vergelijking met witte bourgogne aan. Verschillende sterrenrestaurants in ons land hebben de wijn op hun wijnkaart gezet.

Belgische wijnen en bubbels: hebben ze toekomst?
Ā© CWF&PH

clos-d-opleeuw.be

Belgische bubbels

Het grootste potentieel van ons land ligt in schuimwijn, gemaakt zoals in Champagne. In deze noordelijke streek, waar de druiven zelden rijp worden, werd de mĆ©thode champenoise uitgevonden: door een tweede gisting in de fles en door aanzoeting kon zure wijn toch nog een mooie drank worden. In ons land wordt die methode ook toegepast, al mag ze zo niet genoemd worden, vandaar de term mĆ©thode traditionnelle. Onze beste schuimwijnmakers hoeven zich niet te schamen naast hun Franse collega’s, met wijndomeinen als Schorpion, Champinnot, Genoels- Elderen, Aldeneyck, Meerdael, Entre-Deux-Monts, Ruffus, Ry d’Argent.

Onze tip voor beste prijs-kwaliteit

Knappe samenwerking tussen het domein van politicus Rik Daems (waar de witte wijn wordt gemaakt) en domein Entre-Deux-Monts (waar de omvorming tot schuimwijn gebeurt).

Joseph Brut, 14,90 euro.

Belgianwines.com.


Geproefd en goedgekeurd

We selecteerden drie wijnen uit het gamma van belgianwines.com, de webshop van de broers Jens en Jonas De Maere, die zich exclusief op Belgische wijnen toeleggen.

Kapittelberg, ChĆ¢teau Bon Baron en Aldeneyck.
Kapittelberg, ChĆ¢teau Bon Baron en Aldeneyck.Ā© CWF&PH

Kapittelberg, Edelrood, Herselt, 2015, 10,50 euro

Zachte en fijne blend van dornfelder en pinot noir.

ChĆ¢teau Bon Baron, Acolon, CĆ“tes de Sambre et Meuse, 2014, 18,50 euro

Volle kruidige rode wijn van de acolondruif, een kruising van lemberger en dornfelder.

Aldeneyck, Pinot Gris, Maaseik, 2015, 13,50 euro

Subtiel zoet en toch fris en mineralig, lichter en fijner dan de meeste Elzaswijnen van pinot gris.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content