Belgische wijnen beloftevol

Tijdens het wijnsalon Megavino vielen de beste Belgische wijnen in de prijzen.

Wijngaard Den Houwaart uit Tielt-Winge, vorig jaar beste Belgische rode wijn “onder voorbehoud”, heeft dit jaar op wijnsalon Megavino de eerste drie plaatsen weggekaapt in dezelfde categorie. Bij de schuimwijnen klopte wijndomein Pietershof uit Teuven de gevestigde waarden, terwijl bij de witte wijnen wijndomein Aldeneyck uit Maaseik opnieuw goud en zilver pakte.

De beste Belgische wijnen worden elk jaar door een internationale jury verkozen tijdens het wijnsalon in Brussel. Dit jaar namen 72 wijnen deel aan de proeverij, een record. Voor het eerst namen meer rode dan witte wijnen deel.

Bij de rode wijnen boekte Joeri Röttger van Den Houwaart uit Tielt-Winge een verpletterende overwinning. Hij bezette het volledige podium. Goud was er voor de “Den Houwaart Cuvée Jul Barrique Amerikaanse eik 2009”. De jury spreekt van een “nieuwe wijnpaus”. Vorig jaar won Den Houwaart ook goud, maar dat was toen onder voorbehoud omdat er een onderzoek liep naar de herkomst van de gebruikte druiven. De wijngaard werd later volledig vrijgepleit.

De beste Belgische schuimwijn werd “Crémant de Crindael” van wijndomein Pietershof uit Teuven. De beste witte wijn is dit jaar “Pinot gris barrique 2009” van wijndomein Aldeneyck uit Maaseik. Het wijndomein kaapt voor het tweede jaar op rij de plaatsen een en twee weg. Volgens Alain Bloeykens, de organisator van Megavino, was de jury opgetogen over de algemene kwaliteit van de Belgische wijnen.

Meerdere experts hadden het over een “beloftevolle toekomst voor Belgische wijnen, vooral voor witte en schuimwijnen”, luidt het.

D.B./Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content