Belgische wijn beleeft topjaar

© Getty Images/iStockphoto

De productie mag dit jaar naar schatting dan zo’n 10 tot 15 procent lager uitvallen, dankzij de warme zomermaanden stevenen Belgische wijnbouwers af op hun beste oogst in jaren. Dat schrijven De Morgen en Het Belang van Limburg vrijdag. “Zo’n wijn hebben ze zelfs niet in Bordeaux”, zegt professor Ghislain Houben (UHasselt).

Het zag er aanvankelijk niet zo fraai uit voor de zowat 100 Belgische wijnboeren die samen goed zijn voor een jaarlijkse productie van 1 miljoen liter. “Het natte voorjaar beloofde inderdaad niet veel goeds”, aldus Houben. “Hierdoor konden de vruchten zich niet voldoende ontwikkelen en kenden we veel schimmel en misgroei. In sommige streken speelden ook de late vorst en hagel de wijnboeren parten.” Houben schat dat de productie dit jaar ongeveer 10 tot 15 procent lager zal uitvallen. “Dat betekent ongeveer 150.000 flessen wijn minder voor ons land.”

Het weer verbeterde echter in juli. “Vooral de droge en warme augustusmaand maakt veel goed. Indien het mooie weer ook nog aanhoudt tot in september, wordt het zonder twijfel een topjaar”, meent Houben. “De productie zal weliswaar lager liggen, maar de kwaliteit wordt stukken beter dan in 2015, zonder dat de consument daar een hogere prijs zal voor moeten betalen.”

Volgens Houben steken de Belgische wijnen zelfs de Duitse en de Franse naar de kroon. “Dat komt door het hoge gehalte aan zuren. In tegenstelling tot de Bordeaux-streek. Daar is het momenteel 40 graden, waardoor de druiven overrijp zijn en hun zuren helemaal verliezen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content