Belgische biercultuur in lijst immaterieel cultureel erfgoed van Unesco?

© iStockphoto

De Belgische biercultuur wordt binnenkort wellicht opgenomen op de lijst met immaterieel cultureel erfgoed van de Unesco. De organisatie van de Verenigde Naties vergadert daarover eind november in Ethiopië.

Een speciaal comité van Unesco buigt zich tijdens een congres in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, dat plaatsvindt van 28 november tot 2 december, over de dossiers van 37 kandidaten die mogelijk opgenomen worden op de lijst met immaterieel cultureel erggoed.

De drie gemeenschappen van ons land dienden in april 2014 bij de Unesco een dossier in om de biercultuur toe te voegen aan de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed. België telt bijna 1.500 bieren en beschikt over de grootste keuze aan authentieke, lokale en typische bieren ter wereld, argumenteren de drie gemeenschappen. De kandidatuur van het Belgische bier kreeg alvast een positief advies van het comité dat zich bezighoudt met de dossiers.

De biercultuur is al lokaal erkend als immaterieel erfgoed in de drie gemeenschappen. Unesco erkent de Heilig-Bloedprocessie in Brugge, het carnaval van Binche, de processionele reuzen, de kunst van de valkerij, het carnaval van Aalst, het Jaartallenleven in Leuven, de Houtem Jaarmarkt, het Krakelingenfeest, de Tonnekesbrand van Geraardsbergen en het garnaalvissen te paard in Oostduinkerke als cultureel erfgoed. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content