Belgisch Kampioen Biertappen 2015 is bekend

© Stella Artois

Na een zeer spannende finale kondigde Stella Artois vandaag de nieuwe Belgisch Kampioen biertappen aan. Een jaar lang mag Jan Vandenplas van café Louvain Louvain in Leuven de titel dragen.

Vandenplas werd verkozen tot beste biertapper van het land uit een selectie van 20 kandidaten. Dit gebeurde door een professionele jury, onder leiding van drie voormalige wereldkampioenen én de uittredende wereldkampioene Marjolein Geuens, bijgestaan door Jean-Louis Van de Perre, voorzitter van de Belgische Brouwers VZW.

9 stappen

Jan Vandenplas heeft bewezen als geen ander het ‘9 step pouring ritual’ of het schenkritueel in 9 stappen te beheersen: de kunst om een Stella Artois te tappen van het vat en vervolgens perfect op te dienen aan tafel. De publieksprijs gaat naar café De Rijkswacht in Hoogstraten.

Wereldkampioenschap

Als ambassadeur van ons land trekt Jan Vandenplas op 27 juni naar Londen om er onze nationale eer te verdedigen tijdens de Stella Artois World Draught Masters 2015, het Wereldkampioenschap Biertappen.

Belgisch Kampioen Biertappen 2015 is bekend
© Stella Artois

Zelf de perfecte pint tappen?

Ambities om zelf mee te doen volgend jaar? Leer dan vooral het 9-stappenplan van buiten:

Stap 1: De zuivering | Om het bierglas op dezelfde temperatuur als het koele bier te brengen, spoel je het glas grondig met koud water.

Stap 2 : De offergave | Open de tapkraan in een vlotte beweging en laat het eerste schuim wegvloeien. Dit ‘offer’ mag niet in het glas belanden, want elke druppel moet recht uit het vat komen en koud zijn.

Stap 3: De kolkende alchemie | Houd het glas onder een hoek van 45 graden. Wanneer het bier vervolgens in het glas stroomt, kolkt het en krijg je de perfecte hoeveelheid schuim.

Stap 4: De kraag | De schuimkraan ontstaat door het glas steeds minder schuin te houden en tegelijkertijd te laten zakken. Een perfect schuimkraan is uiterst belangrijk: zo komt het bier niet in contact met lucht en behoudt het zijn heerlijke smaak.

Stap 5: Het weghalen | Vervolgens sluit je de kraan en haal je het glas snel van onder de tap. Op die manier vallen de laatste druppels niet in het glas. Deze druppels kwamen immers in contact met lucht en zijn dus geoxideerd.

Stap 6: De onthoofding | Verwijder het schuim dat boven de glasrand komt voorzichtig met een schuimspaan of afschuimer. Dat doe je eveneens onder een hoek van 45 graden. Zo voorkom je dat grotere bellen de schuimkraag doen inzakken.

Stap 7: Het oordeel | De perfecte schuimkraag is 3 cm dik. Hij fungeert als een beschermende ‘afsluitdop’ die de bruis in het bier niet laat ontsnappen.

Stap 8: De laatste reiniging | Spoel de voet en de zijkanten van het glas schoon. Zo blijft het glas prettig om vast te houden.

Stap 9: De presentatie | Ten slotte zet je het het bier met het logo naar de klant op een kartonnen viltje. En ziedaar: de perfecte pint!

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content