Belgisch bierrestaurant op één na ’s werelds beste

© gf

Bij de uitreiking van de RateBeer Awards sleepte ‘De Heeren van Liedekercke’ (Denderleeuw) zilver in de wacht.

De resultaten van de RateBeer Awards 2010 zijn bekend. Op de eerste plaats geen Belgisch, maar Amerikaans bierrestaurant: Ebenezer Kezar’s Pub & Restaurant uit Lovell mag zich voor de derde keer op rij het ‘beste bierrestaurant ter wereld’ noemen. Ons land sleepte wel zilver in de wacht met “De Heeren van Liedekercke” uit Denderleeuw. Brons ten slotte was voor Bir&Fud uit Rome.

Chris Lively, de chefkok van Ebenezer Kezar’s, was eind februari te gast in ons land. Hij bezocht onder meer het internationaal Geuze en Kriek festival ‘Nacht van de Grote dorst’ en het Zythos bierfestival – het grootste bierfestival van Belgie – , op zoek naar nieuwe topbieren of vintage bieren. Ook maakte hij van de gelegenheid gebruik om samen met Tom De Four, chefkok van De Heeren van Liedekercke, de keuken in te duiken en enkele creaties voor te stellen.

Tussen de nummer één en twee van de wereld is er geen enkele vorm van minachting te bespeuren: “Dat ik samen met Tom achter de kookpotten mag staan is voor mij een grote eer, een droom die uitkomt. Ik heb al met hem afgesproken dat hij later dit jaar in mijn eigen restaurant komt koken naar aanleiding van het Belgian Beer Fest dat wij jaarlijks organiseren in Maine. Wij delen namelijk dezelfde passie voor geuze, lambik en fijne gerechten”, aldus Chis Lively.

Meesterbrouwer Armand De Belder noteerde de liefde van beide chef-koks voor oude geuze: “Het is opvallend dat de nummers 1 en 2 van de wereld streekbieren uit het Pajottenland en de Zennevallei zoals oude geuze en oude kriek een bijzonder warm hart toedragen. In beide restaurants worden deze bieren ook vaak bij de gerechten geserveerd of erin verwerkt. Oude geuze leent zich uitstekend bij haute cuisine. Dat wordt onder andere op mooie wijze geïllustreerd door de driesterrenchefs in ons land, want zelfs in de Karmeliet en het Hof van Cleve staat oude geuze opnieuw op het menu.”

Aïsa Knockaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content