‘Belgisch bakboek’ van Gentse bakkerij Bloch: eerherstel voor de bakkunst

© /

In het boek verzamelt meesterbakker Stefan Elias, die jarenlang de rechterhand was van de legendarische Gentse bakker Jacques Bloch, meer dan honderd streekrecepten en handige tips.

Antwerpse koffiekoeken, Brugse kletskoppen, Geraardbergse krakelingen, Avelgemse perentaart of Tiense tattepoems: geen klassieker uit ’s lands bakkerijen of u komt ze wel tegen in het Belgisch Bakboek (Uitgeverij Kannibaal, 35 euro).

Stefan Elias, van 1990 tot aan de sluiting in 2008 de rechterhand van de Gentse bakker Jacques Bloch en het geheime wapen van de Bloch-foodtruck die sinds december 2015 Gent onveilig maakt, verzamelde meer dan honderd streekrecepten, van zachte, zoete koeken en taart en vlaai tot wafels en hartig gebak.

Ook broodliefhebbers komen in de heldere recepten ruim aan hun trekken: van dagelijkse broodsoorten als het Antwerpse roggeverdommeke, West-Vlaams boerenbrood en speltbrood gaat het naar zondagse kost als pistolets en suikerbrood. Historica Greet Draye zoekt ondertussen uit waar al die lekkernijen en hun namen vandaan komen.

Een boek dat niet alleen inspeelt op de revival van brood en het bakkers-ambacht, maar ook een stuk culinair erfgoed van de vergetelheid redt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content