België kent zijn nieuwe Eerste Kok en Maître d’hôtel

© Getty

De winnaars van de wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2020’ en ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2020’ zijn bekend. Nicolas Tournay werd beste kok en Maxime verstuyft werd beste maître.

De Prijs Prosper Montagné wordt jaarlijks georganiseerd en is het culinair topconcours waarbij nu al voor de 67 e keer op zoek wordt gegaan naar ’s lands beste talent in de keuken en de zaal.

Nicolas Tournay, chef van restaurant Mont à Gourmet in Gouy-lez-Piéton, sleepte de titel ‘Eerste Kok van België 2020’ in de wacht. De andere finalisten waren Jamal Aïchi van restaurant Loungeatude in Ottignies Louvain-la-Neuve, Diego De Baets, private chef uit Sint-Kruis Brugge, David Grosdent, chef van restaurant L’Envie in Sint-Denijs, en Rob Velraeds van Hostellerie St. Nicolas in Elverdinge.

Bij de maîtres d’hôtel ging de titel naar Maxime Verstuyft van restaurant Michel in Groot-Bijgaarden. De andere finalisten waren Antoine Dubois van Hostellerie Gilain in Sorines en Simon De Detavernier van Château du Mylord in Ellezelles.

De prijs voor ‘beste commis’ ging naar Korneel Verhulst, de commis van Rob Velraeds. Hij mag een week stage lopen bij Peter Goossens in het driesterrenrestaurant Hof van Cleve te Kruishoutem.

‘Beste zaalcommis’ werd Femke Delepée, de commis van Simon De Detavernier.

Stimuleren

Tijdens de finale moesten de koks drie vaste gerechten bereiden. Een jury, samengesteld door Peter Goossens van het driesterrenrestaurant Hof van Cleve, proefde alle gerechten anoniem. ‘Dit soort wedstrijden zijn heel belangrijk om jonge chefs te stimuleren’, vertelt Goossens. Sterrenchef Arabelle Meirlaen, ambassadrice van de wedstrijd van dit jaar, zat de jury voor.

Voor de wedstrijd voor beste maître was Serge Sierens, maître d’hôtel van restaurant Hof van Cleve, dit jaar wedstrijdambassadeur. De drie maîtres werden beoordeeld op onder andere hun voorkomen, talenkennis en organisatietalent, hun kennis inzake de etiquetteregels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content