België-Ierland: voor elk doelpunt een Ierse drank

© iStock

Iedereen die iets van voetbal afweet, weet dat het straks 6-0 zal worden voor de Rode Duivels. (Ongeveer toch.) De overwinning wordt hopelijk van ons, dus de drankjes zijn van de Ieren.

Zes doelpunten, zes Ierse dranken. Ben jij klaar voor een voetbalfeest?

Doelpunt 1: the game is on

De match is begonnen! Daar hoort iets fris bij en om de sfeer te zetten, kiezen we meteen voor een oer-Ierse Guinness. De drank past trouwens ook prima in hartige stoofpotjes, dus nodig ruime tijd voor de match je vrienden of familie uit en geniet samen van dit malse geroosterd lam met Guinness.

Doelpunt 2: geprikkeld naar meer?

Ierland produceert naast bier en whisky ook behoorlijk wat cider. Lekker om te drinken, maar ook erg inspirerend om te gebruiken in de keuken, bij de bereiding van wat TV-snacks.

Glaceer bijvoorbeeld een hammetje met een mengsel van cider, honing en tijm! Laat afkoelen, snijd in hapklare blokjes, prik er een vlakketjestandenstoker in en serveer het tijdens de match. Beter dan borrelnootjes uit de supermarkt!

Doelpunt 3: tussentijds feestje

Als er voor de derde keer gescoord wordt, mag er een klein feestje gebouwd worden: tijd voor cocktails dus. We kozen voor een klassieke Irish Old Fashioned

Ingrediënten (voor 1 glas)

 • 50 ml Ierse whisky
 • Halve sinaasappel
 • 1 klontje rietsuiker
 • 1 scheut angosturabitters
 • 1 sneetje sinaasappel of een spiraal van de schil

Bereiding

 1. Plaats het klontje rietsuiker in een Old Fashioned-glas en voeg een scheut angosturabitters toe.
 2. Voeg het vruchtvlees van de halve sinaasappel toe en prak wat. Laat even trekken en verwijder dan de sinaasappel.
 3. Vul het glas met ijsblokken.Voeg de whisky toe en roer zachtjes.
 4. Serveer met de schil of een sneetje sinaasappel.
Irish Old Fashioned
Irish Old Fashioned© Getty Images/iStockphoto

Doelpunt 4: punten pakken

De buit is binnen, vanaf nu zoeken we naar de meerwaarde. Ook in onze drank: laat die sinaasappel en bitters maar achterwege en degusteer eens een glas pure whisky, al dan niet met ijsblokjes.

Ierse whiskey wordt drie keer gedestilleerd. Naast gerst maken de Ieren ook gebruik van tarwe en haver. Een Ierse whiskey heeft geen rokerige smaak zoals de Schotse whisky, wat ervoor zorgt dat de Ierse whiskey fijner en delicater is. Meer weetjes nodig? Hier vind je de ultieme whiskyhandleiding voor dummies.

Doelpunt 5: homemade Baileys

Vijf doelpunten? Dat verdient een eventjes onderuit zakken. Wist je dat je eigen Ierse roomlikeur maken niet moeilijk is? Het neemt zelfs maar twee minuten in beslag, dus misschien kan je het wel maken tijdens de rust.

Ingrediënten (voor 1 liter)

 • 250 ml room
 • 1 blik gecondenseerde melk (400 g)
 • 350 ml Ierse whisky
 • 1 tl koffie-essence
 • 3 tl chocoladesaus
 • 1 tl vanille-essence
 • 1 tl amandel-essence

Bereiding

 1. Mix alle ingrediënten in een blender en laat hem 30 seconden draaien op stevig tempo.
 2. Voeg chocoladesaus of koffiearoma toe naar smaak.
 3. Drink meteen of schenk in gesteriliseerde flessen. (In de koelkast blijft de drank dan tot 2 maanden goed.) Schud goed voor gebruik.

Doelpunt 6: caffeïnekick

Voetbal is een feest en na een gewonnen match kan dat feest helemaal losbarsten. Eerst nog een opkikkertje nodig voor je kan gaan vlaggenzwaaien? Ga dan voor een perfecte Irish Coffee, want zeg nu zelf: was is een Iers drankfeest zonder dat?

Belangrijke voetnoot: je mag ook kiezen voor één soort drankje tijdens de hele match, hoeft er geen zes te drinken én zelfs in Ierland drinken ze regelmatig eens een glas water.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content