Belgica-mosselen vanaf vrijdag in de winkel
De eerste lading Belgica-mosselen is uit de Noordzee gehaald. Ze zijn kleiner dan vorig jaar maar bevatten meer vlees.
Dit jaar zal ongeveer 200 ton Belgica-mosselen beschikbaar zijn. De mosselen, afkomstig uit het grensgebied van België en Frankrijk, zijn dit jaar iets kleiner maar zitten met een vleesgehalte van 32 procent zeer goed. De prijs zal schommelen rond 5,5 euro per kilogram.
De Belgica is deze zomer volledig Frans. De oogst voor de kust van Nieuwpoort ging immers verloren door zwaar beschadigde mosselkooien tijdens de najaarsstormen. De consument zal van de tegenslagen en investeringskosten weinig merken. Enkel de aanvoer is wat minder.
De Belgica hangt
De Belgica-mossel wordt op open zee gekweekt en hangt in het water, in tegenstelling tot de Zeeuwse mossel die op de bodem gekweekt wordt. De Belgica bevat daardoor minder zand en heeft dus lichtere schelpen. De smaak is zilt. Ideaal om te combineren met een streekbiertje.
Zeeuwse mosselen staan al een week op het menu van verscheidene restaurants aan de kust. Dat de mosselen dit jaar uitzonderlijk vroeg zijn, komt door het warme weer. (DB)
De eerste Belgica-mosselen liggen vanaf vrijdag in de winkel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier