Een nieuwe koepel, (BRA), moet de belangen verdedigen van de Belgische restaurants, brasserieën en traiteurs. Met vertegenwoordigers uit de drie regio's wil de Belgian Restaurants Association via de samenwerking de arbeidsvoorwaarden verbeteren. De deelnemende restaurateurs willen de dringende steun aan de bedreigde sector benadrukken. Horeca Vlaanderen reageert verontwaardigd.

De BRA is samengesteld uit chefs en zaakvoerders die het vak kennen en de kwaliteitskeuken willen verdedigen. Volgens de organisatie is het tegenwoordig moeilijk om die kwaliteit te behouden door de slechte werkomstandigheden. De oprichters klagen ook de vele bedreigde jobs aan in de sector.

Momenteel zijn zowat dertig chefs en zaakvoerders betrokken bij het opzet. De organisatie hoopt snel tot een vereniging van vijfhonderd restaurateurs te komen. De prioriteit van de associatie is de structurele vermindering van de sociale lasten die wegen op de lonen en zo de werkgelegenheid ondermijnen.

Door de oprichting van een regio-overschrijdende organisatie hopen de stichters de arbeidsomstandigheden voor restauranthouders te verbeteren. "Het is tegenwoordig heel moeilijk om nog een kwalitatief restaurant open te houden", zegt vicevoorzitter Frank De Meulder, horecamanager van Noë Groep. "De crisisjaren hebben kwaliteitsbrasserieën, -traiteurs en -restaurants zodanig verzwakt dat dagelijks één van hen de deuren moet sluiten."

De werking zal verlopen via werkgroepen. Zo wordt bekeken wat er op sociaal, maar ook op economisch vlak moet gebeuren. Een van de problemen die aangepakt moeten worden, is de lage winstmarge tegenover andere sectoren. Die verminderen is geen optie, maar de consumenten zijn ook niet bereid om nog veel meer te betalen op restaurant. "En dat leidt tot faillissementen", luidt het. "Bijna 1.600 in de afgelopen negen maanden."

In de werkgroepen zullen oplossingen gezocht worden voor die problemen. "Personeel verminderen is al geen optie, want we hebben handen nodig in onze sector", aldus het bestuur. De beroepsvereniging van de horecasector, Horeca Vlaanderen, is niet te spreken over het initiatief. "Onze restaurants staan voor een kantelmoment, het is nog nooit zo belangrijk geweest om samen één front te vormen" zegt afgevaardigd bestuurder Danny Van Assche.

"Het versnipperen van de sector zal niet leiden tot betere resultaten, integendeel. We vrezen dat de doelstellingen van de BRA anders liggen dan wat de restaurateurs verwachten. De stichtende organisaties willen vooral hun netwerk uitbreiden." (Belga/DB)

Een nieuwe koepel, (BRA), moet de belangen verdedigen van de Belgische restaurants, brasserieën en traiteurs. Met vertegenwoordigers uit de drie regio's wil de Belgian Restaurants Association via de samenwerking de arbeidsvoorwaarden verbeteren. De deelnemende restaurateurs willen de dringende steun aan de bedreigde sector benadrukken. Horeca Vlaanderen reageert verontwaardigd. De BRA is samengesteld uit chefs en zaakvoerders die het vak kennen en de kwaliteitskeuken willen verdedigen. Volgens de organisatie is het tegenwoordig moeilijk om die kwaliteit te behouden door de slechte werkomstandigheden. De oprichters klagen ook de vele bedreigde jobs aan in de sector. Momenteel zijn zowat dertig chefs en zaakvoerders betrokken bij het opzet. De organisatie hoopt snel tot een vereniging van vijfhonderd restaurateurs te komen. De prioriteit van de associatie is de structurele vermindering van de sociale lasten die wegen op de lonen en zo de werkgelegenheid ondermijnen. Door de oprichting van een regio-overschrijdende organisatie hopen de stichters de arbeidsomstandigheden voor restauranthouders te verbeteren. "Het is tegenwoordig heel moeilijk om nog een kwalitatief restaurant open te houden", zegt vicevoorzitter Frank De Meulder, horecamanager van Noë Groep. "De crisisjaren hebben kwaliteitsbrasserieën, -traiteurs en -restaurants zodanig verzwakt dat dagelijks één van hen de deuren moet sluiten." De werking zal verlopen via werkgroepen. Zo wordt bekeken wat er op sociaal, maar ook op economisch vlak moet gebeuren. Een van de problemen die aangepakt moeten worden, is de lage winstmarge tegenover andere sectoren. Die verminderen is geen optie, maar de consumenten zijn ook niet bereid om nog veel meer te betalen op restaurant. "En dat leidt tot faillissementen", luidt het. "Bijna 1.600 in de afgelopen negen maanden." In de werkgroepen zullen oplossingen gezocht worden voor die problemen. "Personeel verminderen is al geen optie, want we hebben handen nodig in onze sector", aldus het bestuur. De beroepsvereniging van de horecasector, Horeca Vlaanderen, is niet te spreken over het initiatief. "Onze restaurants staan voor een kantelmoment, het is nog nooit zo belangrijk geweest om samen één front te vormen" zegt afgevaardigd bestuurder Danny Van Assche."Het versnipperen van de sector zal niet leiden tot betere resultaten, integendeel. We vrezen dat de doelstellingen van de BRA anders liggen dan wat de restaurateurs verwachten. De stichtende organisaties willen vooral hun netwerk uitbreiden." (Belga/DB)