‘Belgen gaan vaker op restaurant dan ooit tevoren’

De vakbeurs Horeca Life, vanaf 15 september in de Brusselse expo, heeft in een enquête gepolst naar het restaurantgedrag van de Belgen. ‘Uit eten is trendy’, blijkt uit de resultaten.

Op 15 september opent Horeca Life, dé Belgische horeca- en gastronomiebeurs, zijn deuren. De vakbeurs toont niet alleen alle nieuwigheden op culinair gebied, de locatie is ook het decor voor twee prestigieuze wedstrijden. En er werd een enquête gehouden over het restaurantgedrag van de Belgen. ‘Uit eten is niet alleen trendy, we geven met z’n allen meer geld uit op restaurant’, klinkt het.

Belgische finale Bocuse d’Or

Op maandag 16 september wordt de befaamde ‘Belgische finale van de Bocuse d’Or’ georganiseerd. De vier finalisten zijn Peter Asaert, van Kasteel Viteux (De Pinte), Xavier Bernes van The Hotel (Brussel), Stephan Grulois van restaurant Maxens (Saint Symphorien) en Kenny Bernaerts van Studio Bern (Brussel). Eén van hen zal België vertegenwoordigen op de Europese finale van de prestigieuze gastronomische wedstrijd Bocuse d’Or.

Daarnaast is er ook nog de ‘Ster van de Belgische keuken’, een initiatief van Pierre Wynants (voormalig chef Comme chez Soi), Frank Fol (voormalig chef Sire Pynnock) en Christophe Hardiquest (chef Bon-Bon) in samenwerking met de Belgische Keukenmeesters. Bedoeling is dat de deelnemende chefs een gerecht presenteren met één of meer biersoorten, alsook een chocoladedessert.

Horeca Lifa speelt ook in op de gintonic-revival met een ‘British Gin & Tonic Tasting’ en er is een verkiezing van het beste Broodje Club van de Brusselse hotels.

‘Belgen gaan vaker op restaurant’

Als referentiebeurs voor de Belgische gastronomie, wil de organisatie op de hoogte blijven van wat er leeft in de sector. Daarom werd ter gelegenheid van de beurs een enquête gehouden om te polsen naar de laatste trends in het restaurantgedrag van de Belgen.

De resultaten bevestigen dat ‘uit tafelen’ nog steeds trendy is. 65% van de deelnemers gaat vaker op restaurant dan 5 jaar geleden en 7 op 10 geeft ook meer geld uit wanneer hij/zij uit eten gaat. De partner (57%) is de meest populaire tafelgenoot, gevolgd door vrienden (20%) en familie (15%).

En wat vindt de Belg belangrijk als hij op restaurant gaat? Welke criteria zijn doorslaggevend? Drie tips voor de restauranthouders: het menu en de omgeving zijn voor de Belg de belangrijkste elementen in zijn keuze van een restaurant. De service van het personeel en de kwaliteit van het eten (eerder dan de kwantiteit) kunnen voor de respondenten vaak beter. En wij houden van originaliteit: de ‘special touch’ doet ons terugkomen, blijkt uit de resultaten.

De beurs Horeca Life vindt plaats op 15, 16 en 17 september 2013 in de Brusselse Expo. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content