Belgen en Bordeauxwijn, een groot liefdesverhaal

© Thinkstock

Dat Belgen van Bordeauxwijnen houden was al langer geweten. Maar die passie is zo groot dat een aantal Belgen hun liefde voor de Bordeauxwijn en de levensstijl van de Bordeauxstreek uiten door er domeinen op te kopen.

In 2012 werden maar liefst 253.000 hectoliters Bordeauxwijn naar België geïmporteerd. Dat cijfer maakt van België het derde exportland van Bordeauxwijnen, na China en Duitsland. Dat getal komt neer op 34 miljoen flessen en bewijst des te meer dat de Belg fan is van Bordeauxwijn.

Maar wat minder geweten is, is dat de Belgen de eerste buitenlandse investeerders zijn in de prestigieuze wijnstreek. De Belg heeft de reputatie het nieuwe territorium onbevooroordeeld te verkennen. Bovendien houdt hij er een brede visie op de markt op na en voelt hij zich vrij ten opzichte van tradities en culturele wijnbouwgebruiken die van generatie tot generatie overgedragen worden en soms archaïsch geworden zijn.

Zo zijn er 37 Belgische families in de Bordeauxstreek gevestigd, waarvan 25 families van producenten. U kan natuurlijk deze prachtige streek verkennen aan de hand van één van de tien routes voorgesteld door de Dienst van Toerisme van Bordeaux. Maar waarom geen Belgisch wijnparcours in de Bordeauxstreek uitstippelen?

Daarom vindt u hieronder de lijst van onze landgenoten die voor Bordeaux en de aanverwante levensstijl gekozen hebben:

– Alfred-Alexandre en Michèle Bonnie, eigenaars van het Kasteel Malartic-Lagravière (Graves)

– Chris Cardon, eigenaar van het Kasteel La Haye (Saint Estèphe)

– Ludwig Cooreman, eigenaar van het Kasteel Bertrand Braneyre (Haut Médoc)

– Kris Couvent, eigenaar van l’Esprit Couvent (Bordeaux Supérieur)

– Patrick de Coninck, eigenaar van het Kasteel Martet (Sainte Foy Bordeaux)

– Stéphane Defraine en Chantal Boulanger, eigenaars van het Kasteel De Fontenille (Entre Deux Mers)

– Jean Deneumostier, eigenaar van het Kasteel Les Hivers Grillet (Blaye Côtes de Bordeaux)

– Jacques de Schepper, eigenaar van het Kasteel Tour Baladoz (Saint Emilion Grand Cru), van het Kasteel La Croizille (Saint Emilion Grand Cru), van het Kasteel Haut Breton Larigaudière (Margaux), van het Kasteel Lacombe-Cadiot (Bordeaux Supérieur)

– Albert Frère, eigenaar van het Kasteel Cheval Blanc (Premier Grand Cru Classé Saint Emilion)

– Stéphane Goubau, eigenaar van het Kasteel Goubau (Castillon Côtes de Bordeaux)

– Gaëtan Lagneaux, eigenaar van het Kasteel Petit Bocq (Saint Estèphe)

– Henry en Vincent Le Grelle, eigenaars van het Kasteel La Tuillerie des Combes (Montagne Saint Emilion)

– Stefaan Massart, eigenaar van het Kasteel Vilatte (Bordeaux)

– Denis Munck, eigenaar van het Kasteel Lion Perruchon (Lussac Saint Emilion)

– Famille Onclin: Carmen Onclin, eigenaar van het Kasteel Branas Grand Poujeaux en Justin Onclin, eigenaar van het Kasteel Villemaurine (Saint Emilion Grand Cru Classé) en eigenaar van het Kasteel Prieuré-Lichine (Margaux Grand Cru Classé)

– Thomas Pêtre, eigenaar van het Kasteel de Set, (Saint Emilion Grand Cru)

– De familie Sioen, eigenaar van het Kasteel La Marzelle (Saint Emilion Grand Cru Classé) en eigenaar van het Kasteel Prieuré La Marzelle (Saint Emilion Grand Cru)

– Bernard Sirot en Françoise Soizeau, propriétaires du Château Closiot (Sauternes)

– Monique Staquet en Henri Luddecke, eigenaars van het Kasteel Perayne (Côtes de Bordeaux)

– Familie Thienpont: Luc eigenaar van het Kasteel le Clos des Quatre Vents (Margaux), Boudewijn eigenaar van het Kasteel Pellebouc (Bordeaux), Nicolas eigenaar van het Kasteel Puygueraud (Francs Côtes de Bordeaux) en Jacques Tienpont eigenaar van het Kasteel Le Pin (Pomerol)

– Griet van Malderen, eigenaar van het Kasteel Franc Mayne (Saint Emilion Grand Cru Classé), van het Kasteel De Lussac (Lussac Saint Emilion) en van het Kasteel Vieux-maillet (Pomerol)

– Richard von Seidel en Arianne Vanden Berghe, eigenaars van het Kasteel Château Damase (Bordeaux Supérieur)

– Baron Maurice Velge, eigenaar van het Kasteel Clauzet (Saint Estèphe) en eigenaar van het Kasteel de Côme (Saint Estèphe)

– Alain Vercouter, eigenaar van het Kasteel Jabastas (Bordeaux)

– André en Viviane Vossen, eigenaars van het Kasteel Ad Francos (Francs-Côtes de Bordeaux)

En voor wie in de sfeer wil blijven, houden Luc Bultinck en Melinda Moesen een “tables en chambres d’hôtes” in het prachtige kader van La Petite Source, in het hartje van de wijngaard Entre Deux Mers.

Meer info : Belgen in Bordeaux van Dirk De Mesmaeker in samenwerking met Bernard Sirot, WPG Uitgevers.

Het boek maakt de inventaris op van de Belgen op het wijnterritorium van Bordeaux. Elk eigendom wordt beschreven en elke eigenaar laat ons zijn beste adresjes ontdekken: restaurants, bezienswaardigheden, lokale markten, adressen van regionale producten… Onmisbaar om aan wijntoerisme te doen. Alles met opmerkingen en de favoriete wijnen van een groep gespecialiseerde Belgische journalisten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content