Belg Lode De Roover van restaurant Fleur de Lin naar ‘wereldkampioenschap koken’ Bocuse d’Or

Lode De Roover van Fleur de Lin in Zele © BELGA

Lode De Roover van het restaurant ‘Fleur de Lin’ in Zele heeft de Belgische finale van de Bocuse D’Or gewonnen en hij zal ons land vertegenwoordigen op de Europese finale van de prestigieuze kookwedstrijd in Turijn. Dat werd zondagavond bekendgemaakt op de Horeca Expo in Gent. ‘Het is een enorme eer, maar het hele verhaal begint nu nog maar pas’, reageert De Roover.

De internationale culinaire wedstrijd Bocuse d’Or, gestart door de Franse sterrenchef Paul Bocuse in 1987, wordt officieus als het wereldkampioenschap koken beschouwd. De finale, waarin 24 landen vertegenwoordigd zijn, vindt om de twee jaar plaats in Lyon. Om aan de wereldfinale te kunnen deelnemen, moeten de laureaten eerst hun nationale wedstrijd winnen, en vervolgens deel uitmaken van de twaalf beste teams van de Bocuse d’Or Europe om een plaats te veroveren onder de 24 finalisten van Lyon.

‘De jury onder leiding van Ferdy Debecker, de laatste Belgische chef die een medaille wist te behalen tijdens de wedstrijd (Bocuse Bronze in 1999), en driesterrenchef Peter Goossens, voorzitter van Bocuse d’Or BelgiĆ« en van de Flanders Food Faculty, koos uit vijf ijzersterke kandidaten voor culinair toptalent De Roover’, zegt Horeca Vlaanderen.

De andere vier finalisten waren Dany Lombart van ‘Le Val d’Heure’ in Montigny le Tilleul, Kenny Bernaerts van ‘Studio Bern’, Karen Torosyan van ‘Bozar’ in Brussel en Jan Van de Velde van ‘Martinique’ in Mechelen.

Het voorbereidingstraject voor de wedstrijd wordt voor de eerste keer georganiseerd door de Flanders Food Faculty, een initiatief van Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts en Toerisme Vlaanderen om de Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur beter te promoten. ‘Vlaanderen wil zich profileren als een culinaire topbestemming. Wie medailles wil halen op internationale wedstrijden, moet investeren in jarenlange voorbereiding en professionele begeleiding. Ik ben ervan overtuigd dat we met dit topkokbeleid de wereld kunnen laten proeven van wat Vlaanderen te bieden heeft’, zegt Weyts.

De Europese finale in Turijn vindt plaats op 11 en 12 juni, waarna de beste chefs doorstoten naar Lyon in januari 2019.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content