Belg krijgt prestigieuze award voor onderzoek naar toekomst van voedselproductie

Een boer controleert zijn graan, stockbeeld. © Getty Images/iStockphoto

Olivier De Schutter werd in New York bekroond met een James Beard Foundation Leadership Award, een prijs die wordt uitgekeerd aan mensen met een visionair zicht op hoe, waarom en wat we eten. Daarmee volgt hij onder meer Michelle Obama op.

Op de James Beard Foundation voedseltop in New York werden zes pioniers in de bloemetjes gezet. De awards bekronen initiatieven en onderzoeken die gezondere, veiligere en duurzamere voeding maken. Eerdere winnaars waren landbouwers, activisten, schrijvers, maar ook mensen als bijvoorbeeld Michelle Obama.

Een van de genomineerden voor de prestigieuze prijs was nu dus de Belg Olivier De Schutter, die zetelt in een internationaal expertenpanel over duurzame voeding en voorheen speciaal rapporteur over het recht op voedsel was voor de Verenigde Naties. De Schutter doet onderzoek naar agro-ecologie, volgens hem ‘geen ideale droomwereld, maar wel de enige manier om vooruit te kunnen gaan. Landbouwers eindigen vandaag altijd als de verliezende partij. Een ommekeer naar een manier van aan landbouw doen waarbij weinig input nodig is en die de handel opnieuw naar hier trekt, is alleen maar in hun voordeel’. Zo dacht de James Beard Foundation er klaarblijkelijk ook over. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content