Belg kookt niet hygiënisch (en zo moet het wél)

© iStock

De meeste Belgen koken niet hygiënisch met vlees en eieren. Dat blijkt uit een peiling van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) bij 3.000 landgenoten.

Jaarlijks worden er in ons land 370 voedselvergiftigingen geregistreerd, maar aangezien lang niet iedereen het aangeeft wanneer hij ziek wordt na eten, ligt het werkelijke cijfer veel hoger. En toch blijven we onszelf ziek maken door een gebrekkige hygiëne te hanteren in de keuken: slechts 10 % van de bevolking gaat op de juiste manier om met rauwe eieren en rauw vlees, stelt het WIV.

Snijden

Wat is die juiste manier dan? Je mag rauw vlees of rauwe eieren nooit in aanraking laten komen met de rest van je voedsel. Daardoor kunnen bacteriën van op het rauwe product namelijk worden overgedragen naar de andere voedingsmiddelen. Kip snijden en vervolgens op dezelfde plank en met hetzelfde mes aan de groenten beginnen, is dus uit den boze. Je keukenmateriaal en handen grondig schoonmaken tussen de twee snijbeurten door is een optie, maar wie echt op veilig wilt spelen, hanteert verschillende planken voor vlees, vis, en groenten.

Met deze snijplanken speel je op safe.
Met deze snijplanken speel je op safe. © Joseph Joseph – 54,99 euro

Ontdooien

Ook het ontdooien van ingevroren voedsel gebeurt lang niet altijd veilig: meer dan de helft van de ondervraagde mensen doen dat op kamertemperatuur. Nochtans stelt het WIV dat dat ofwel in de koelkast, ofwel in de microgolfoven, ofwel onder koud stromend water moet gebeuren. Op kamertemperatuur kunnen bacteriën zich beter vermenigvuldigen en is de kans op een voedselvergiftiging dus veel groter.

Koelkast

Ook de koelkast is bij 80% van de ondervraagden een bron van bacteriën. Het is namelijk aanbevolen die één keer per maand volledig schoon te maken. Iets dat slechts 20% daadwerkelijk doet.

Handen

Ga eens na wat je allemaal aanraakt met je handen tijdens een doodgewone dag. Juist: veel. En toch stelt 16% van de thuiskoks dat ze de handen niet elke keer wassen voor ze beginnen koken. Zo simpel kan meer hygiëne in de keuken zijn.

Doorbakken

Jij houdt van een steak die nog bloederig is vanbinnen? Prima voor jou, maar weet dat niet elk vlees op die manier gebakken zou moeten worden. Gevogelte moet altijd goed doorbakken zijn. Controleer bovendien de gaarheid voor je het vlees serveert en bak desnoods nog even verder.

Op je gezondheid

Van een rommelige keuken wordt je misschien niet echt ziek, maar een nieuwe studie heeft wel aangetoond dat het je sneller naar ongezonde snacks doet grijpen. Ergo: een nette keuken zal je gezonder doen eten. Waar opruimen al niet goed voor is.

(DB/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content