Het zijn vooral de speciaalbieren die in de lift zitten en verantwoordelijk zijn voor de stijging van de bierconsumptie. "De trendbreuk is belangrijk na 25 jaar dalende bierconsumptie", aldus Vervloet.

Thuisconsumptie daalt

"De daling was in 2009 en 2010 al minder dan de helft dan de jaren daarvoor." De thuisconsumptie verloor wel 4,5 miljoen hectoliter op twintig jaar tijd. Na een knik door de economische crisis in 2008, is sindsdien zowel de productie als de export weer stijgende.

In 2011 zorgde de export voor 58 procent van de 18 miljoen hectoliter jaarproductie van de Belgische brouwers. Dat aandeel is stijgende sinds 1980, 1990 en 2000. De jaarproductie bedraagt 1 procent van de wereldbierproductie.

Gebrek aan internationale ondernemingskennis

Kleine bedrijven, de kapitaalstructuur en het aandeelhoudersschap, en een gebrek aan internationale ondernemingskennis, spelen lokale brouwers parten, maar onder meer ook kopies van "Belgian style beers".

Vervloet zegt dat de bierprijs hoger moet. "Voor zo'n kwaliteitsproduct moeten we meer durven betalen aan de brouwerij-industrie. Een glas water of een thee op café is duurder dan een glas bier." In Gent nemen 362 brouwers en wetenschappers uit 24 landen deel aan het internationale congres "Trends in Brewing", dit jaar de tiende editie. (Belga/RDM)

Het zijn vooral de speciaalbieren die in de lift zitten en verantwoordelijk zijn voor de stijging van de bierconsumptie. "De trendbreuk is belangrijk na 25 jaar dalende bierconsumptie", aldus Vervloet. Thuisconsumptie daalt"De daling was in 2009 en 2010 al minder dan de helft dan de jaren daarvoor." De thuisconsumptie verloor wel 4,5 miljoen hectoliter op twintig jaar tijd. Na een knik door de economische crisis in 2008, is sindsdien zowel de productie als de export weer stijgende. In 2011 zorgde de export voor 58 procent van de 18 miljoen hectoliter jaarproductie van de Belgische brouwers. Dat aandeel is stijgende sinds 1980, 1990 en 2000. De jaarproductie bedraagt 1 procent van de wereldbierproductie. Gebrek aan internationale ondernemingskennisKleine bedrijven, de kapitaalstructuur en het aandeelhoudersschap, en een gebrek aan internationale ondernemingskennis, spelen lokale brouwers parten, maar onder meer ook kopies van "Belgian style beers". Vervloet zegt dat de bierprijs hoger moet. "Voor zo'n kwaliteitsproduct moeten we meer durven betalen aan de brouwerij-industrie. Een glas water of een thee op café is duurder dan een glas bier." In Gent nemen 362 brouwers en wetenschappers uit 24 landen deel aan het internationale congres "Trends in Brewing", dit jaar de tiende editie. (Belga/RDM)