Belg blijft dol op gin-tonic, ‘maar experimenteert minder’

Gins van The Pharmacy: Bourbon Barrel Aged (L) en Pour Vous, Madame © Ann-Sophie Deldycke

Gin – vooral in combinatie met tonic – maakte de voorbije jaren een heuse revival. Van een hype spreken, doet de heerlijke cocktail evenwel oneer aan: gin-tonic is duidelijk ‘here to stay’. ‘Maar de “experimenteerfase” lijkt over haar hoogtepunt heen, de Belgen grijpen almaar meer terug naar hun vertrouwd product’, merkt Hannah Van Ongevalle van The Pharmacy.

Hannah Van Ongevalle
Hannah Van Ongevalle© Ann-Sophie Deldycke

Hannah Van Ongevalle werd vorig jaar verkozen tot beste bartender van België en baat The Pharmacy uit, een zogenaamde speak easy cocktailbar (naar de term tijdens de Amerikaanse drooglegging) op een ‘verscholen’ locatie in Knokke.

‘De ginhype is vooral een gevolg van het ruimere assortiment tonics op de markt, waar we vroeger enkel de klassieke Schweppes kenden,’ verklaart ze.

‘Premiumtonics zoals Fever-tree zijn dankzij de sterrenrestaurants bekendgeraakt bij het grote publiek. Zo was Ferran Adria van El Bulli (het intussen gesloten Spaanse toprestaurant) een van de eersten die de Fever-Tree serveerde aan zijn klanten.’

Gins zijn lichter geworden, tonics zachter

‘Vandaag de dag vind je verhoudingsgewijs in Spanje en België de meeste gin-tonicdrinkers. In steden als Barcelona krioelt het van bars die tientallen verschillende gins en tonics aanbieden op hun kaart. In Nederland daarentegen is het drankje nu pas aan een opmars bezig’, aldus Van Ongevalle.

Voor ieder wat wils

Belg blijft dol op gin-tonic, 'maar experimenteert minder'
© ThinkStock

De reden voor het succes van de gin-tonic is vrij simpel: het is lekker, verfrissend als aperitief en verkrijgbaar in veel smaken. What’s not to like?

Van Ongevalle: ‘Zoet, citrus, … er is voor iedereen wel een smaak. Bovendien zijn de gins lichter geworden en de tonics zachter, dus het drankje is gemakkelijker verteerbaar geworden. Mannen verkiezen doorgaans stevige kruidengins, voor vrouwen mag het wat zoeter zijn, zoals The Pharmacy Pour Vous, Madame.’

Wat de ‘mixologiste’ wel opmerkt, is dat het experimenteren over zijn hoogtepunt heen lijkt. ‘Terwijl onze gasten eerder de hele avond verschillende gin-tonics bestelden om te proeven, grijpen ze tegenwoordig almaar meer terug naar vertrouwde ginmerken, zoals een Tanqueray. Op een bepaald moment werd het ook gewoon te veel.’

Garneer niet te veel: een gin-tonic hoeft geen sangria te worden

Intussen zijn er heel wat lekkere Belgische gins op de markt, met een heel aparte toets, zoals gins gedistilleerd met asperges of met kreeften. ‘Vind ik heel leuk om cocktails mee te maken, maar je hebt er na eentje ook genoeg van.’

Geen sangria

Belg blijft dol op gin-tonic, 'maar experimenteert minder'

Van Ongevalle heeft ook nog enkele persoonlijke tips voor ginliefhebbers. ‘Garneer niet te veel. Klanten zijn soms teleurgesteld dat ze máár een schijfje limoen krijgen bij hun gin-tonic, maar de meeste premiumgins zijn op zich al heel lekker. Denk aan een Hendrick’s met een schijfje komkommer, al heel lekker. Een gin-tonic hoeft geen sangria te worden.’

Uiteraard heeft ook ’s lands beste bartender van 2014 een favoriete gin-tonic. ‘Zonder twijfel mijn nummer één: een Tanqueray Ten met een schijf roze pompelmoes en een Fever-tree Mediterranean. Op het podium mogen ook nog The Pharmacy Bourbon Barrel Aged met munt en zeste van sinaasappel en op een gezamenlijke derde plaats twee “Belgen”: de Blind Tiger, een nieuwe klassieke gin, en Filliers, dat vier hogekwaliteitsgins heeft, maar onderschat wordt.’

Zaterdag 13 juni is ‘World Gin Day

Bekijk ook:

Zoektocht naar de hipste bar: The Pharmacy

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content