Beleef de Guatemalteekse Zacapa Rum in zijn Brusselse pop-up bar

Lorena Vasquez © -

De premium rum Zacapa daalt, recht uit de bergen van Guatemala, enkele dagen af naar Brussel voor een food pairing met onze nationale trots, de chocolade. En niet zomaar eender welke chocolade, maar die van Pierre Marcolini. Dankzij Lorena Vasquez, vrouw in een mannenwereld en Zacapa Master Blender, komen we meer te weten over deze nectar.

De Zacapa Rum is wat ze noemen een premium alcoholische drank. De rum is onlosmakelijk verbonden met het gelijknamige dorp Zacapa, een voormalige treinhalte aan een belangrijke handelsroute in het oosten van Guatemala. De rum werd immers voor het eerst geproduceerd in 1976, om de 100ste verjaardag van het dorp te vieren. Vandaag heeft de in Zacapa gedistilleerde rum reeds de hele wereld veroverd.

Volgens kenners liggen de redenen voor zijn succes in de grondstoffen en de productietechnieken. Zacapa is veel zoeter en meer gesuikerd dan zijn tegenhangers. Dat komt doordat Zacapa enkel het extract uit de eerste fase van de persing van suikerriet gebruikt, ook wel ‘virgin honey’ genoemd. Na deze fase verhuist de rum naar “The House Above the Clouds”, een ruimte op 2300 meter hoogte waar hij gedurende verschillende jaren via het unieke Sistema Solera wordt gerijpt.

Ter gelegenheid van de Zacapa Room in Brussel konden we enkele vragen stellen aan Lorena Vasquez, Master Blender van Zacapa.

Is het uitzonderlijk voor een vrouw om Master Blender te zijn? Is het een mannenwereld?

Vrouwen zijn zeldzaam in dit vak, dat is wel duidelijk. Het is een mannenwereld, maar met genoeg doorzettingskracht bereik je altijd je doel. Wij vrouwen hebben het voordeel dat we niet alleen goed op details letten, maar ook een beter ontwikkelde ‘feeling’ hebben, zowel zintuiglijk als intuïtief.

Welke kwaliteiten moet een goede Master Blender bezitten?

Uit ervaring kan ik drie essentiële zaken onderscheiden in mijn vak. Allereerst is de technische kennis een basisvoorwaarde. De mix van aroma’s, leeftijden en smaken moet immers perfect zijn om rum te produceren die zo verfijnd mogelijk is. Daarnaast heb je ook zeer ontwikkelde zintuiglijke vaardigheden nodig. Ons vak vraagt eigenlijk drie sterk ontwikkelde zintuigen: smaak, reuk en zicht. Deze zijn alle drie zeer belangrijk om de kwaliteit van de rum te bepalen. Maar de belangrijkste kwaliteit is waarschijnlijk passie. Je moet echt, zoals voor alles, gepassioneerd zijn door je vak en open staan voor nieuwigheden en uitdagingen.

Welke kwaliteiten heeft een goede rum?

Voor mij is een goede rum één met karakter, complexe aroma’s en een smaak die langer dan gemiddeld in de mond blijft nazinderen. Maar mijn mening is natuurlijk die van iemand die zeer betrokken is in het wereldje.

Hoe verschilt Zacapa Rum van andere rums?

Wat Zacapa Rum onderscheidt van andere merken is dat hij in Guatemala wordt gemaakt. Een uniek land met een grote culturele en etnische diversiteit. Elk aspect van het land wordt vertegenwoordigd in het productieproces van Zacapa Rum, waarbij tijd, geduld en toewijding centraal staan.

We onderscheiden ons ook in andere opzichten. De kwaliteit van ons suikerriet, de gisting en de distillatie zijn kenmerkend voor onze manier van werken. Het rijpingsproces vindt plaats in “The House Above the Clouds”, op meer dan 2300 meter hoogte. Dat geeft onze rum extra cachet.

De drie Zacapa Rum varianten worden met dezelfde kwaliteitsnormen in het achterhoofd geproduceert, maar hebben elk andere karakteristieken. Als grondstof gebruiken we suikerriet van onze eigen plantages in het Zuiden van Guatemala. Het gistingsproces wordt uitgevoerd in onze suikerrietmolen en is hetzelfde voor de drie varianten van de Zacapa Rum. Het distillatieproces varieert naargelang het smaakprofiel dat we nodig hebben. De Zacapa 23 en XO worden gedistilleerd om een complexe en karaktervolle smaak te creëren, terwijl de Zacapa 15 minder complex is en makkelijker te maken. Het rijpingsproces, via het Sistema Solera, is hetzelfde voor de drie varianten. Het enige verschil daar is het soort vaten dat we gebruiken.

Hoe drinkt u uw Zacapa Rum het liefst?

Ik drink rum graag ‘dry’ of in een goede cocktail. Wanneer je de rum ‘dry’ drinkt, moet hij wel de juiste temperatuur hebben, namelijk van 18 tot 20°C.

Recept van Casa Santo Domingo, de favoriete cocktail van Lorena Vasquez

Beleef de Guatemalteekse Zacapa Rum in zijn Brusselse pop-up bar
© .

30 ml Zacapa Rum /Para

7,5 ml sinaasappellikeur/Para

6 druppels Angostura Bitters (voor de bittere smaak)/Para

3 druppels Peychaud Bitters (voor de bittere smaak)/Para

2 druppels Orange Bitters (voor de bittere smaak)/Para

Champagne om op het einde aan de cocktail toe te voegen /Para

Een schijfje sinaasappel ter decoratie

Voorbereiding :

Giet alle ingrediënten in een shaker en meng ze zachtjes. Giet de inhoud vervolgens in een cocktailglas, voeg de champagne toe en garneer met een schijfje sinaasappel.

Beleef de Zacapa Room experience van 25 tot 27 juni aan de Louizalaan 78 in Brussel. Schrijf je in via www.zacaparoom.be/Para

Iedereen ouder dan 18 jaar (de wettelijke leeftijd voor het drinken van gedistilleerde dranken) mag gratis deelnemen aan de food pairing van rum en chocolade. Tijdens de sessie, die één uur duurt, voert Carl Van Droogenbroeck (Beste Bartender van België 2013) je mee op reis doorheen het terroir en de geschiedenis van Zacapa terwijl je geniet van een food pairing ervaring met de Belgische topchocolade van Pierre Marcolini. Geniet van het leven via je smaakpapillen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content