Bekende Belgen en hun favoriete voeding

De Spaanse fotografe Miquel Arques fotografeerde bekende Belgen met hun favoriete voedingsproduct.

Veronique Branquinho met venusschelpen, Mathias Schoenaerts met een pata negra en Xavier Lust met marrons glacés: het zijn maar enkele van de vele “culinaire” duo’s in Portret met garnaalkroket van de Spaanse fotografe Isabel Miquel Arques.

De fotografe kwam drie jaar geleden in Antwerpen wonen, na haltes in Amsterdam en Londen. In haar boek levert Miquel Arques 47 portretten van bekende persoonlijkheden af, telkens in combinatie met hun favoriete voedingsproduct. Van slagerszoon Tom Lanoye met kalfshersenen en een zeewier breiende Kathleen Missotten tot Bart Moeyaert in een vestje van lamsvacht en met een wolvenmasker. Of hoe je de bourgondische eetcultuur en de creatieve faam van de Belgen in één portrettengalerij giet.

De fotografe deelde het boek op in voedingscategorieën – van groenten en vis tot desserts – en stoffeerde elk portret met haar eigen, soms ontroerende herinneringen aan de ontmoeting.

Zo blijken de frambozen van Lieve Blancquart verband te houden met visites aan een inmiddels overleden vriend. Stephan Vanfleteren, verantwoordelijk voor de garnaalkroket in de titel van het boek, draagt ondertussen een jas van zijn overleden vader. De fotograaf, van wie weinig portretten in omloop zijn, poseert hier trouwens met zijn rug naar de camera.

Wim Denolf

Portret met garnaalkroket (39,90 euro) is verschenen bij Ludion, ISBN 978 90 5544 798 5. Info: www.ludion.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content