Beaujolais 2009

We testen eerder geproefde beaujolais, om te kijken of er wat evolutie in zit.

Sommige van de wijnen die vandaag aan bod komen, hebben we eerder al eens geproefd. We testen ze opnieuw om te kijken of er wat evolutie in zit. In de streek van herkomst zelf worden de wijnen van 2009 niet zo bejubeld als daarbuiten. Ze zouden te veel body hebben en te weinig frisse zuren. Het recente oogstjaar 2010 zou op dat gebied meer aan de gemiddelde verwachting voldoen.

En zo gaat het altijd: grote jaren worden ’ter plaatse’ maar moeizaam opgehemeld, omdat ze toch gemakkelijk verkopen. Dat geldt niet voor grote bordeaux. Bordeaux wordt altijd opgehemeld, omdat de handel ‘gezet’ wordt door de verkoop en primeur (nu bestellen en over twee jaar geleverd worden). Bordeaux is grotendeels verkocht lang voor het volgende jaar eraan komt.

Ook technisch evolueert de al streng gereglementeerde wijnwereld nog. Gebruik van schilfers van eikenhout (bois pour l’oenologie) zijn nu ook in bordeauxwijn toegelaten. En dat niet alleen tijdens de lagerperiode maar ook tijdens de gisting. Die houtschilfers worden in de Nieuwe Wereld, van Chili tot Zuid-Afrika, al jarenlang gebruikt. Ze brengen een zekere soepelheid in de wijn, onderdrukken het mogelijk vegetale karakter en verstevigen de rode kleur.

Gebruik van verse eiken barriques voor het lageren en vergisten kost tot wel 3 euro per fles. Gebruik van houtschaafsel kost maar enkele eurocenten. Slechts twee procent van alle wijn op de wereld gaat op eiken vaten. Vanaf het millésime 2010 mag men verwachten dat de meeste flessen met een kostprijs rond 10 euro met houtschilfers zullen bewerkt zijn.

Bij beaujolais is er, behalve in uitzonderlijke gevallen, geen sprake van hout. Hier verwacht men lekker fruit.

De selectie

Saint-Amour 2009
Vroeger geproefd: smakelijk fris en aangenaam in de mond maar wat anoniem.
Goede kleur en getemd fruit, in de mond aangenaam en goed. Een beetje voorspelbaar.
Delhaize: 6,59 euro

Moulin-à-Vent 2009, Domaine de la Croix des Louves
Normale, goede, frisse kleur. Wijnachtige neus zonder beaujolaisfruit, eerder van het type kleine bourgogne. De smaak is kort, met opgelegde tannines. Niet typisch.
Carrefour: 7,39 euro.

Saint-Amour 2009, Thorin
Vroeger geproefd: vlezige smaak met lengte. Goede wijn.
Vrij lichte maar verse kleur. Neus van mooi rood fruit. De smaak is aangenaam stevig en zelfs fijn. Goede wijn.
Colruyt: 8,75 euro.

Juliénas 2009, Thorin
Normale, goede kleur. Wat egale neus van fijn rood fruit. Een fruitgedreven smaak, anoniem goed.
Carrefour: 5,69 euro.

Beaujolais Villages 2009, Les Sarmentelles
Vroeger geproefd: uitbundig lekker.
Diepe, sombere kleur. In de neus fruit dat aan ‘neuzekes’ (cuberdon) doet denken. De mond is smakelijk puntig en met een lekker evenwicht. Goede, lekkere wijn.
Colruyt : 3,97 euro.

Juliénas 2009
Vroeger geproefd: gevulde en vlezige lengte, goede wijn.
Diepe, sombere kleur en een minimale evolutietoets. Neus van fijn rood fruit. In de mond aangenaam en goed versmolten. Lekker type.
Delhaize 5,49 euro.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content