‘Barrel aged’: een steeds populairder begrip in de biersector

© GETTY IMAGES

Onze drankexpert buigt zich over de nieuwe trends en schenkt klare wijn. Alleen gaat het deze week niet over wijn, maar over houtgerijpte bier.

Terug naar de bron

Barrel aged is een steeds populairder begrip in de biersector. ‘Gerijpt op houten vaten’, zo zouden we deze niet-gecontroleerde appellation kunnen omschrijven. Het gaat om bieren die doorgaans 2 tot 18 maanden rijpen in vaten waarin wijn of sterkedrank heeft gezeten. Het proces wordt vaak – niet ten onrechte – als experimenteel beschouwd, en ten onrechte als geïnspireerd op de wijnwereld. Maar eigenlijk is het vooral een terugkeer naar de bron. “Voordat de inox vaten alomtegenwoordig waren, werd bier gewoon bewaard in houten vaten”, zegt Antoine Pierson, een Brusselse handelaar gespecialiseerd in dranken op basis van gerst en hop. Zonder wijnvaten zou er trouwens geen lambiek, en dus ook geen geuze zijn.

Rijpen en rijpen is twee

Vandaag gebruiken bijna alle brouwers hout, van de meest ambachtelijke – zoals ’t Verzet in Anzegem of Atrium, waar de brouwsels rijpen in vaten van het beroemde landgoed Daumas Gassac – tot de meest industriële. En dan mogen we zeker de Duvel Barrel Aged of de Chimay Grande Réserve niet vergeten, want daarvoor worden elk jaar vaten van verschillende oorsprong gebruikt of worden zelfs verschillende soorten veroudering gecombineerd. Cognac, eau de vie, bourbon, rum, specifieke druivensoorten… Ze zorgen allemaal voor atypische aroma’s en een uitgesproken melkzuurgehalte.

Altijd goed?

Zijn alle houtgerijpte bieren het proeven waard? Zeker niet. Volgens sommigen is er zelfs een risico op maquillage door de overdracht van aroma’s van de houder naar de inhoud. Maar er is meer. Zo gaat het verhaal dat de Amerikaan Jordan Keeper – bekend om zijn werk bij Jester King – bij zijn aankomst in Zwitserland in een van dé brouwerijen van houtgerijpte bieren (die niet meer bestaat) meteen schoon schip maakte en de helft van de vaten liet afvoeren. Hout is immers een organisch materiaal bij uitstek, waardoor er vaak micro-organismen in zitten die de brouwsels met een azijnsmaak kunnen besmetten. Bier dat is gerijpt op houten vaten is dus niet altijd beter, terwijl de prijs door dit rijpingsprocedé wel automatisch de hoogte ingaat.

Saison de la Senne, ca. 4 euro, brasseriedelasenne.be
Saison de la Senne, ca. 4 euro, brasseriedelasenne.be© ALEXANDRE BIBAUT

Geproefd en goedgekeurd

Saison de la Senne, ca. 4 euro, brasseriedelasenne.be

Drie jaar rijping in wijnvaten (zuidwesten) en toevoeging van lambiek Cantillon. Geïnspireerd op 19de-eeuwse brouwpraktijken, toen dit bier werd beschouwd als een bittere geuze.

Cuvée de Mortagne, ca. 5 euro, alvinne.com
Cuvée de Mortagne, ca. 5 euro, alvinne.com© ALEXANDRE BIBAUT

Cuvée de Mortagne, c a. 5 euro, alvinne.com

De brouwerij Alvinne in Zwevegem pakt uit met vier rijke en gestructureerde bieren, gerijpt op vaten van Banyuls, de beroemde zoete wijn uit het zuiden van Frankrijk.

Ardenne Wood Zig Zag, ca. 6 euro, brasserieminne.com
Ardenne Wood Zig Zag, ca. 6 euro, brasserieminne.com© ALEXANDRE BIBAUT

Ardenne Wood Zig Zag, ca. 6 euro, brasserieminne.com

Philippe Minne is zonder twijfel een Waalse brouwer met veel ervaring én lef. Het bewijs is zijn Ardenne Wood Zig Zag, gerijpt in vaten van Meursault, Sauternes en Pineau des Charentes.

Beltza Out 2020, ca. 4,90 euro, maltattacks.com
Beltza Out 2020, ca. 4,90 euro, maltattacks.com© ALEXANDRE BIBAUT

Beltza Out 2020, ca. 4,90 euro, maltattacks.com

Deze stout, afkomstig uit het Spaanse Baskenland, heeft een jaar gerijpt in nieuwe Franse eikenhouten vaten. De neus en de mond onderscheiden zich door branderige en gekaramelliseerde noten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content