Bacardi viert 150 jaar Superior Rum

Precies 150 jaar geleden ontdekte de Cubaan Don Facundo het recept voor ’s werelds eerste, authentiek gerijpte witte rum.

Precies 150 jaar geleden, in 1862, ontdekte de Cubaan Don Facundo het recept voor ’s werelds eerste, authentiek gerijpte, witte rum. De Bacardi Superior Rum was het resultaat van jarenlang experimenteren en dus wil alcoholproducent Bacardi Limited deze verjaardag niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Don Facundo kon niet wachten om zijn ontdekking in praktijk om te zetten en kocht een oude aftandse distilleerderij in Santiago de Cuba. Bacardi Y Compañia, vandaag ’s wereld grootste particuliere alcoholproducent in handen van een familie, was een feit.

Nadat Facundo’s vrouw ontdekte dat een kolonie vleermuizen in het oude gebouw huisden, stond ook het logo vast. De in onze contreien minder populaire vleermuis stond immers symbool voor voorspoed en geluk. Zo kreeg Bacardi Rum de bijnaam “el ron del murciélago”, de rum van de vleermuis.

Legendarische cocktails

In de loop der jaren ontstonden talrijke cocktails die als basisingrediënt de Bacardi Superior bevatten. Klassiekers van het huis zoals de Original Mojito, de Daiquiri en Piña Colada zijn niet meer weg te denken in cocktailbars over de hele wereld. De ontwikkelingen in de cocktailwereld stonden echter niet stil en innovatieve cocktailmeesters schudden door de jaren heen nog talloze andere cocktails uit hun mouw. Hieronder een aantal van de leukste weetjes uit 150 jaar cocktailgeschiedenis.

Leuke cocktail-weetjes 1806: Het woord “cocktail” duikt voor het eerst op.

In het magazine ‘The Balance and Columbian Repository’ van 6 mei 1806 wordt de cocktail omschreven als “een stimulerende drank, bestaande uit verschillende alcoholische dranken, suiker, water en likeuren”. Over de oorsprong van de naam bestaan verschillende theorieën. Een greep uit wat de meest gangbare verklaringen blijken te zijn:

– De Azteekse princes Xochitil werd ooit gevraagd een gemixt drankje samen te stellen. Haar naam zou aan de basis van het woord cocktail liggen.

– Betsy Flanagan, een hotel-eigenares tijdens de Amerikaanse Revolutie, zou enkele kippen gestolen hebben om Franse soldaten te voeden, achteraf gebruikte ze de veren om hun drankjes te garneren. Hierop reageerden de Fransen in hun gebrekkige Engels: “Vive le cock tail!”.

– Kaketal is Afrikaans voor schorpioen. Net zoals bij deze dieren zit bij cocktails het venijn vaak in de staart.

1898: Cuba’s onafhankelijkheidsstrijd tegen het Spaanse bewind was de aanleiding voor het ontstaan van de Cuba Libre.

Amerikaanse militairen introduceerden Coca-Cola in Cuba en het drankje werd al snel populair. Om de overwinning op de Spanjaarden te vieren, bestelde de Amerikaanse kapitein Russel een Bacardi Rum en Coca-Cola, geserveerd met een schijfje limoen. Toen Russel een toast uitbracht op het bevrijde Cuba en de woorden ‘Por Cuba Libre!’ uitsprak, stond de naam voor de nieuwe cocktail vast. Het originele recept is nog steeds in handen van de familie Bacardí.

1920: De term “Happy Hour” duikt voor het eerst op in de marinewereld en verwijst naar het tijdstip van entertainment op het schip.

1954: De Piña Colada duikt voor het eerst op in 1922.

De cocktail, Spaans voor “geperste ananas”, werd toen gemaakt met Bacardi Superior Rum, maar zonder kokosnoot. Het recept werd in 1954 geperfectioneerd door Ramon ‘Monchito’ Marrero, de legendarische barman van het Caribe Hilton hotel in San Juan te Puerto Rico. Hij maakte daarbij gebruik van drie lokale ingrediënten: Bacardi Superior Rum, verse ananas en verse kokosnoot. In 1978 kreeg hij een onderscheiding voor de verkoop van 3 miljoen Piña Colada’s en riep de overheid Piña Colada uit tot de nationale drank van Puerto Rico.

1988: De film “Cocktail” met Tom Cruise komt uit en is een groot succes.

Een nieuw fenomeen verovert de barwereld: Flair-bartending. De Bacardi Superior fles blijkt ideaal te zijn om te “flairen”. Bacardi ondersteunt deze nieuwe stroming in de cocktailwereld door de vorm en het gewicht van de fles verder te optimaliseren zodat de fles perfect in de hand ligt. Een vage periode in de cocktailgeschiedenis breekt aan : van heel wat drankjes is het niet helemaal duidelijk wie de bedenker is. (JK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content