Ardeense salami wordt Europees beschermd

© Belga

De Europese Commissie gaat binnen enkele weken de Ardeense salami beschermen als geografische aanduiding.

Dat kondigde de Waalse minister van Landbouw, René Collin, vrijdag aan tijdens een bezoek van koning Filip aan de fabriek van Marcassou in Champlon.

Het bezoek van koning Filip kwam er naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van het bedrijf Marcassou, gelegen aan de N4 in Tenneville (Champlon). Waals minister Collin meldde naar aanleiding van het bezoek dat de Europese Commissie de Ardeense salami binnenkort beschermt als zogenaamde beschermde geografische aanduiding (BGA).

“Namen die als geografische aanduiding zijn geregistreerd, genieten een ruime bescherming. De registratie fungeert als een intellectueel eigendomsrecht voor producten met een specifieke geografische oorsprong die bepaalde kwaliteiten of een bepaalde faam hebben die op die oorsprong zijn gebaseerd. Geregistreerde benamingen worden beschermd tegen elk misbruik, elke nabootsing of elk suggestief gebruik van de benaming”, zegt de Europese Commissie.

“Deze bescherming is het resultaat van jaren strijd, geleverd door de Ardeense producenten en slagers en door het bedrijf Marcassou”, zegt Collin. “We hebben tal van moeilijkheden gekend met Vlaanderen en bedrijven in het noorden van land. Volgens hen kunnen zij in Vlaanderen ook salami op Ardeense wijze produceren.”

“De Europese Commissie heeft nu alle kaarten in handen om de appelatie ‘Saucisson d’Ardenne’ te erkennen en om de Vlaamse bedrijven een deadline op te leggen, zodat ze zich aanpassen.”

Marcassou stelt vijftig mensen tewerk, voor het merendeel uit de regio. Het bedrijf is de grootste producent van salami en andere vleeswaren in Wallonië. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content