Het meest voor de hand liggende gebruik van appels in de keuken is in nagerechten, en dan voornamelijk in taarten en gebak. In Frankrijk ontstonden twee beroemde appeltaarten: tarte fine aux pommes, een dunne bodem van bladerdeeg met daarop dunne schijfjes appel en een glazuur van abrikozenconfituur, en tarte Tatin, een omgekeerde taart met een bodem van kruimeldeeg bezaaid met in boter en suiker gecarameliseerde appelkwartjes. Maar ook de Amerikanen zijn dol op appeltaart. De Duitsers verkiezen dan weer hun appels te verpakken in filodeeg. Het resultaat wordt dan Apfelstrudel genoemd. En de Engelsen bakken hun appeltjes in de oven onder een laag kruimels van bloem, boter en suiker. Dit gerecht wordt crumble genoemd.

Appels komen goed overeen met ander najaarsfruit zoals peren, pruimen en druiven. Ze kunnen het ook best vinden met donkere bessen zoals bramen en cassis. Maar de combinatie van appels met noten of rozijnen is pas echt zalig. Een gepofte appel, gevuld met walnoten en rozijnen, overgoten met honing en afgewerkt met een snufje kaneel, is een hemels nagerecht voor herfst of winter.

En daarmee is het magische woord gevallen: kaneel. Er zijn maar weinig culinaire combinaties waarvan je kan zeggen dat de ingrediënten wel voor elkaar geschapen lijken, maar dit is er eentje. Kaneel, met zijn warme, zoete aroma, smaakt perfect in de najaarsgerechten waarin appels zo vaak een rol spelen.

Overigens hoeft men zich bij het gebruik van appels niet te beperken tot nagerechten. Ook in hartige schotels zijn appels op hun plaats. Ze vormen een uitstekend tegenwicht voor het vette vlees van varken, eend, kip en zelfs haring. De Zweden weten al langer dat gepekelde haring met uitjes en appeltjes lekker smaakt. En in Normandië wordt kip of varkensvlees vaak gecombineerd met appels en cider of calvados.

Er is nog één combinatie met appels die niet vergeten mag worden: kaas. Geslaagde combinaties zijn stilton (of een andere blauwe kaas) met een nootachtige appel zoals Russet, geitenkaas met een zoetzure appel zoals Cox's Orange en belegen Hollandse met een zoete rode appel zoals Discovery.

Hoe je het ook draait of keert, de appelliefhebber vindt in elke gang van het menu wel een plekje voor zijn geliefkoosde vrucht.

Het meest voor de hand liggende gebruik van appels in de keuken is in nagerechten, en dan voornamelijk in taarten en gebak. In Frankrijk ontstonden twee beroemde appeltaarten: tarte fine aux pommes, een dunne bodem van bladerdeeg met daarop dunne schijfjes appel en een glazuur van abrikozenconfituur, en tarte Tatin, een omgekeerde taart met een bodem van kruimeldeeg bezaaid met in boter en suiker gecarameliseerde appelkwartjes. Maar ook de Amerikanen zijn dol op appeltaart. De Duitsers verkiezen dan weer hun appels te verpakken in filodeeg. Het resultaat wordt dan Apfelstrudel genoemd. En de Engelsen bakken hun appeltjes in de oven onder een laag kruimels van bloem, boter en suiker. Dit gerecht wordt crumble genoemd. Appels komen goed overeen met ander najaarsfruit zoals peren, pruimen en druiven. Ze kunnen het ook best vinden met donkere bessen zoals bramen en cassis. Maar de combinatie van appels met noten of rozijnen is pas echt zalig. Een gepofte appel, gevuld met walnoten en rozijnen, overgoten met honing en afgewerkt met een snufje kaneel, is een hemels nagerecht voor herfst of winter. En daarmee is het magische woord gevallen: kaneel. Er zijn maar weinig culinaire combinaties waarvan je kan zeggen dat de ingrediënten wel voor elkaar geschapen lijken, maar dit is er eentje. Kaneel, met zijn warme, zoete aroma, smaakt perfect in de najaarsgerechten waarin appels zo vaak een rol spelen. Overigens hoeft men zich bij het gebruik van appels niet te beperken tot nagerechten. Ook in hartige schotels zijn appels op hun plaats. Ze vormen een uitstekend tegenwicht voor het vette vlees van varken, eend, kip en zelfs haring. De Zweden weten al langer dat gepekelde haring met uitjes en appeltjes lekker smaakt. En in Normandië wordt kip of varkensvlees vaak gecombineerd met appels en cider of calvados. Er is nog één combinatie met appels die niet vergeten mag worden: kaas. Geslaagde combinaties zijn stilton (of een andere blauwe kaas) met een nootachtige appel zoals Russet, geitenkaas met een zoetzure appel zoals Cox's Orange en belegen Hollandse met een zoete rode appel zoals Discovery. Hoe je het ook draait of keert, de appelliefhebber vindt in elke gang van het menu wel een plekje voor zijn geliefkoosde vrucht.