Amerikaanse craft beers vaak gebrouwen in… België

© Getty Images/iStockphoto

Met mondjesmaat maken verschillende Amerikaanse bieren hun debuut in de Belgische supermarkten. De Amerikaanse “craft beers” hebben echter een opvallend Belgisch tintje. Vaak worden de bieren immers gewoon door Belgen gebrouwen.

Amerikaans-Belgische bieren, die in de VS tot meer dan 20 procent van het marktaandeel uitmaken, sijpelen voorzichtig door naar onze markt. Zo kondigt supermarktketen Delhaize aan dat het de bieren van de Amerikaanse brouwer Boulevard uit Kansas City zal gaan verkopen. Boulevard is sinds 2013 eigendom van de Belgische brouwerijgroep Duvel-Moortgat.

Hypermarkt Carrefour verkoopt West Coast IPA, een bier van de brouwerij Green Flash in San Diego. De Belgische afname wordt echter geproduceerd door de Belgische brouwerij Saint-Feuillien. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de distributie van het product binnen Europa. Het zijn echter vooral de Fransen die het merk weten te waarderen.

Ook AB InBev heeft al langer zijn aandacht gevestigd op de bloeiende markt van de Amerikaanse bieren. In 2011 kocht de brouwerijgroep al het in Chicago gebaseerde Goose Island op, en in 2014 volgde de overname van brouwerij Blue Point, op Long Island. De bieren van beide brouwerijen waren al verkrijgbaar in verschillende Belgische horecazaken en worden nu voorbereid op de grote markt.

“Niet exotisch genoeg”

“Een IPA geproduceerd in België komt niet exotisch genoeg over bij de Belgen”, verklaart Dominique Friart, commercieel verantwoordelijke van Saint-Feuillien. Anderzijds adopteren de Belgische brouwers ook gretig Amerikaanse bierstijlen. Zo heeft haast elke Belgische brouwer tegenwoordig wel zijn eigen Indian Pale Ale (IPA) in huis. Bekende voorbeelden zijn de Duvel Tripel Hop, Palm Hop Select en Leffe Royale Cascade IPA. (Belga/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content