Amerikaan Mitch Lienhard is S.Pellegrino Young Chef 2016

Mentor chef Dominique Crenn en S.Pellegrino Young Chef of 2016 Mitch Lienhard © G.F.

Mitch Lienhard Chef-kok bij Manresa in Los Gatos (Californië) mag zich de beste Young Chef 2016 noemen. De kandidaat vertegenwoordigde de USA tijdens de finale van de S.Pellegrino Young Chef wedstrijd in Milaan, onder begeleiding van Dominique Crenn, chef-kok bij Atelier Crenn.

Mitch Lienhard wist de jury te overtuigen met zijn signature dish van geroosterde eend met gekruide sinaasappels. Tijdens de presentatie van zijn gerecht aan de Grand Jury, legde hij uit dat het gerecht een herinnering was aan zijn thuisstaat Michigan, met de geur van brandende bladeren en esdoorn.

Het winnende gerecht: geroosterde eend met gekruide sinaasappels.
Het winnende gerecht: geroosterde eend met gekruide sinaasappels.

“Het is echt spannend,” zei Lienhard na zijn overwinning. “Ik dacht dat ik voorbereid was op dit moment, maar tegelijkertijd heb ik het gevoel dat ik niet voorbereid ben op dit moment. Ik ben in extase.”

De winnaar van vorig jaar, Mark Moriarty, vat zijn ervaringen als volgt samen: “De S.Pellegrino Young Chef 2015-wedstrijd was een unieke ervaring, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Deze wedstrijd winnen was een eer en een privilege, en heeft me in staat gesteld om onschatbare ervaring op te doen op het gebied van koken en netwerken. Bovendien heb ik enorm veel bijgeleerd. Kortom, het was een uitzonderlijke kans. Ik kijk al uit naar de volgende fase in mijn nog jonge carrière en wens de winnaar van dit jaar het allerbeste voor de toekomst.”

Beoordeling volgens de 5 gouden regels

Mitch werd uitgeroepen tot winnaar door de ‘Seven Savages’, een prominente jury van zeven internationaal vermaarde chef-koks: David Higgs, Carlo Cracco, Gaggan Anand, Elena Arzak, Mauro Colagreco, Wylie Dufresne en Roberta Sudbrack. Het grondige evaluatieproces was gebaseerd op de criteria van de vijf ‘gouden regels’ – ingrediënten, vaardigheden, creativiteit, schoonheid en onderliggende boodschap. De uitreiking van de Young Chef 2016-award werd gevolgd door een galadiner bereid door de gerenommeerde chef-kok Massimo Bottura, wiens restaurant, Osteria Francescana in het Italiaanse Modena, werd verkozen tot beste restaurant ter wereld in de World’s 50 Best Restaurants-ranglijst 2016.

Het podium wordt vervolledigd door de Shintaro Awa, deelnemer voor Frankrijk. De derde podiumplaats tot slot ging naar David Andrés die deelnam voor Spanje en Portugal.

Nog meer laureaten

Tijdens het galadiner van de grote finale werden dit jaar ook twee extra prijzen uitgereikt. De Acqua Panna Contemporary Tradition Award, voor het gerecht dat traditionele elementen het beste in een hedendaags jasje stopt, werd overhandigd aan de Italiaan Alessandro Salvatore Rapisara. Bovendien werd voor het eerst de Inspiring Message Award by S.Pellegrino uitgereikt. De winnaar, Daniel Nates die Mexico vertegenwoordigde, werd verkozen door het grote publiek op www.finedininglovers.com. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content