Amer Picon

De Picon is eigenlijk ook een klein beetje een Belgisch drankje, want in 1837 vond een in BelgiÔ(Philippeville) wonende Fransman het recept voor de Amer Picon (Bittere Picon) uit.

NAAM

Genoemd naar Gaeton Picon, de uitvinder van de Amer Picon. ‘Amer’ betekent ‘bitter’.

GESCHIEDENIS

In 1837 vond een in BelgiÔ(Philippeville) wonende Fransman het recept voor de Amer Picon (Bittere Picon) uit. In zijn thuisland en in Algerije werd het drankje een groot succes. Maar omdat zijn landgenoten de pure Picon ietwat te zuur vonden, dronken ze het met soda: Picon Punch.

De Italianen verfijnden de smaak van de Picon nog wat meer door er een scheutje grenadine bij te doen. Picon Punch is nu nog steeds populairder dan de pure Picon. In Frankrijk wordt Amer Picon ook vaak met bier en een scheut citroensiroop gedronken.

ALCOHOLPERCENTAGE

Het alcoholpercentage variÔert tussen de 18% en 21%.

SERVEREN

Picon wordt met blokjes ijs geserveerd.

BEREIDINGSWIJZE

De grondstof van Picon zijn de Muskat- en Clairettedruiven uit het zuiden van Frankrijk. De druivenmost wordt met alcohol verrijkt waardoor de normale fermentatie onderbroken wordt. Daarna worden de kruidenextracten toegevoegd die de Picon op smaak moeten brengen. Doordat het gistingsproces vroeg genoeg onderbroken wordt, moet er geen bijkomende suiker meer toegevoegd worden. De zoetheid van de Picon komt dus uitsluitend van de druivensuiker die in de most aanwezig is.

SOORTEN

Picon Rouge, Picon Blanc, Picon Dry. De Curacao-Picon wordt in Frankrijk als degustief gedronken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content