Het Grote Mosselboek, Davidsfonds, 12,95 euro.

Na Het Grote Frietboek (150.000 exemplaren) is er nu Het Grote Mosselboek. Culinair auteur Tine Bral ging op zoek naar het hoe en waarom van de mossel. In haar boek gaat zij van de mosselliteratuur naar de -economie, de -geschiedenis en recepten.

Het verhaal begint in de Waddenzee als 'moeder en vader mossel' aan voortplanting denken. Uit elk bevrucht eitje wordt een minilarfje geboren. Na een maand krijgt de 'baby' zijn eerste schelpje en groeit uit tot broed. Enkele maanden later is de mossel zo'n centimeter groot en wordt het mosselzaad opgevist en in grote kotters verscheept naar de Oosterschelde.

Tine Bral, gepassioneerd door alles wat met koken te maken heeft, schreef een vlot leesbaar boek met leuke weetjes, antwoorden op alle mosselvragen, en geïllustreerd. Zijn grote mosselen lekkerder dan kleine? Is oranje mosselvlees beter dan wit? Mag je alleen mosselen eten in maanden met een 'r'? Hoe zie je dat mosselen vers zijn? En hoe kun je ze best bewaren?

Uiteraard bevat het boek ook heerlijke recepten. Kies je voor de klassieker mosselen met friet of eet je ze liever uit de wok met rode peper en wat knoflook? Liever een frisse avocadosalade met mosselen? Of een hartige boterham met mosselen en tomatentartaar? Het Grote Mosselboek bezorgt de nodige inspiratie om het hele mosselseizoen van mosselen te genieten. Ook het afsluitend lijstje met mosselrestaurants is handig om te weten. (PvD/DB)

Na Het Grote Frietboek (150.000 exemplaren) is er nu Het Grote Mosselboek. Culinair auteur Tine Bral ging op zoek naar het hoe en waarom van de mossel. In haar boek gaat zij van de mosselliteratuur naar de -economie, de -geschiedenis en recepten. Het verhaal begint in de Waddenzee als 'moeder en vader mossel' aan voortplanting denken. Uit elk bevrucht eitje wordt een minilarfje geboren. Na een maand krijgt de 'baby' zijn eerste schelpje en groeit uit tot broed. Enkele maanden later is de mossel zo'n centimeter groot en wordt het mosselzaad opgevist en in grote kotters verscheept naar de Oosterschelde. Tine Bral, gepassioneerd door alles wat met koken te maken heeft, schreef een vlot leesbaar boek met leuke weetjes, antwoorden op alle mosselvragen, en geïllustreerd. Zijn grote mosselen lekkerder dan kleine? Is oranje mosselvlees beter dan wit? Mag je alleen mosselen eten in maanden met een 'r'? Hoe zie je dat mosselen vers zijn? En hoe kun je ze best bewaren?Uiteraard bevat het boek ook heerlijke recepten. Kies je voor de klassieker mosselen met friet of eet je ze liever uit de wok met rode peper en wat knoflook? Liever een frisse avocadosalade met mosselen? Of een hartige boterham met mosselen en tomatentartaar? Het Grote Mosselboek bezorgt de nodige inspiratie om het hele mosselseizoen van mosselen te genieten. Ook het afsluitend lijstje met mosselrestaurants is handig om te weten. (PvD/DB)