9 middelen die je beendergestel versterken

9 middelen die je beendergestel versterken
© iStock

1. Melk © iStock

Hoewel er de laatste tijd veel kritiek op is, blijft melk zeer goed voor de beenderen. Het is evenwel niet de enige bron van calcium.

2. Yoghurt en kaas © iStock

Een potje yoghurt bevat evenveel lactose als 200 ml melk (een glas). Veel mensen die lactose-intolerant zijn, mogen toch yoghurt eten. En probeer anders zuivelproducten zonder lactose die evenveel calcium bevatten als de varianten met lactose .

3. Sardienen © iStock

Sardienen zijn ook rijk aan calcium. 100 gram sardienen bevat ongeveer 380 mg calcium, wat meer is dan een glas melk. Bovendien zijn sardienen rijk aan omega 3.

4. Verse groenten © iStock

Er zit calcium in een groot aantal verse groenten. Kies vooral voor Chinese kool die een grote hoeveelheid calcium bevat.

5. Voedingssupplementen © iStock

Het is altijd beter om voedingstoffen uit echte voedingsmiddelen in te halen. Toch zijn voedingssupplementen met calcium een goed idee als je aan een tekort lijdt. Vraag wel advies aan de dokter want te veel calcium kan leiden tot hartinfarcten.

6. Zalm © iStock

Zalm bevat (onder andere) vitamine D dat de inname van calcium bevordert. Zalm is ook rijk aan omega 3. Het is wetenschappelijk bewezen dat voedingssupplementen op basis van visolie het botverlies bij vrouwen vermindert en osteoporose voorkomt.

7. Noten en zaden © iStock

Noten zijn niet alleen heilzaam tegen diabetes, aandoeningen aan de luchtwegen en kanker, maar beschermen ook de beenderen. Zo bevatten pinda's kalium, dat calciumverlies tegengaat. Noten bevatten ook eiwitten en voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen in het versterken van de beenderen.

8. Beperk je zoutinname © iStock

Een groot aantal verwerkte producten bevatten zout en daarom is het dus beter de inname van tafelzout te beperken. Vergeet niet dat de Wereldgezondheidsorganisatie slechts 5 gram zout per dag aanbeveelt. Hoe meer zout je eet, hoe meer calcium je lichaam afvoert.

9. De zon © iStock

We weten dat overdreven blootstelling aan de zon is schadelijk voor de huid, toch is zonlicht broodnodig aangezien het lichaam dan vitamine D produceert, een stof die onmisbaar is voor de productie van calcium.