9 beweringen over alcohol die niet kloppen

De theorieën over alcohol zijn erg uiteenlopend. Hier zijn 9 uitspraken die alvast niet kloppen.

Volgens de 2014 Global Drug Survey geeft minder dan 60 procent van de bevolking toe dat hun drankgewoontes hen af en toe in gevaar brengen, een cijfer dat deskundigen zorgen baart. Kenneth R. Warren, directeur van het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism en enkele andere experten ontkrachten in The Huffington Post 9 mythes over alcohol.

1. ‘Je kan één drankje drinken per uur en toch nog veilig naar huis rijden’

“De theorie dat je lichaam per uur één alcoholisch drankje verwerkt, klopt niet. Maak daar maar twee uur van”, aldus Warren. “Het lichaam verwerkt gemiddeld 100 milligram alcohol per kilogram aan lichaamsgewicht per uur. Voor een volwassen man van 72 kilogram is dat 7 gram alcohol per uur. De standaardhoeveelheid van een portie alcohol is 14 gram, waar je lichaam gemiddeld dus twee uur over doet om ervan af te raken. De meeste mensen worden juist steeds meer dronken als ze elk uur iets drinken.”

2. “Er zijn manieren om sneller weer nuchter te worden”

“Er is niets wat het proces van nuchter worden kan versnellen. Met een koude douche of een sterke kop koffie zal je de alcohol niet sneller uit je lichaam krijgen, integendeel. Koffie kan namelijk zelfs meer kwaad doen dan goed. Cafeïne is een stimulans wat wil zeggen dat het gevoel van wakker en fris zijn wordt versterkt, maar je wordt er niet nuchter van. Je voelt je dus klaarwakker maar je bent nog steeds dronken. Zo krijg je een vals gevoel van vertrouwen waardoor je nog meer risico op gevaar loopt”, zegt Warren.

3. “Eens je onder invloed één keer naar het toilet gaat, spendeer je de hele avond in het kleinste kamertje”

“Van alcohol moet je sowieso meer naar het toilet. Door expres niet te gaan en het op te houden, zal dat niet verdwijnen Anderzijds zorgt eenmalig naar het toilet gaan er ook niet voor dat je nadien vaker moet plassen. Alcohol onderdrukt het hormoon vasopressine wat ervoor zorgt dat er meer vloeistoffen naar de blaas worden afgevoerd. Niets kan dat proces tegenhouden dus je zal sowieso frequenter naar het toilet moeten dan anders.”

4. “De combinatie van bier en sterke drank zorgt voor een grotere kater”
“Het is niet zozeer de combinatie van bier en sterke drank die ervoor zorgt dat je zieker wordt, wel de totale hoeveelheid alcohol die je consumeert is van tel”, legt Carlton K. Erickson van het Addiction Science Research and Education Center van de Texas Universiteit uit. “Mensen starten de avond met bier en later schakelen ze over naar sterke drank waardoor ze de volgende dag denken dat het dat is wat hen de hoofdpijn en de misselijkheid bezorgde. Maar in feite is het gewoon het geheel aan alcohol dat je binnenkrijgt dat voor een kleine of een grote kater zorgt.”

5. “Van bier krijg je een bierbuik”

Het drinken van bier kan uiteraard voor een dikkere buik zorgen, maar dat kan met alles waar je te veel van consumeert. “De meeste bierbuiken ontstaan omdat mensen te veel calorieën binnenkrijgen door iets overmatig te eten of te drinken. Meestal is bier een van die zaken, vandaar dat men de link legt”, zegt Marion Nestle, professor voeding en gezondheid aan de Universiteit van New York.

6. “Een slaapmutsje is bevorderlijk voor de nachtrust”

Je zal waarschijnlijk wel sneller in slaap vallen door iets te drinken, maar de nachtrust wordt wel degelijk verstoord. Een studie uit 2013 toont namelijk aan dat mensen met alcohol in hun bloed sneller wakker worden tijdens de remslaap en daardoor uiteindelijk slechter slapen dan zij die nuchter in hun bed kruipen.

7. “Anti-kater ‘shots’ zijn de oplossing”

Er bestaan ‘shots’ die een hoge dosis aan vitamines bevatten en een kater zouden voorkomen. “Dat klopt niet”, zegt Warren. “Bedrijven die zo’n ‘shots’ maken voegen onder meer vitamine B6 of B12 toe en verklaren dat dat zou helpen om de alcohol sneller uit het lichaam te verdrijven, maar daar is geen enkel bewijs van te vinden.”

8. “Spek met eieren brengt je er de volgende ochtend er weel helemaal bovenop”
Iedereen heeft wel een eigen manier om om te gaan met een kater, zoals bijvoorbeeld een stevig ontbijt eten, maar het is net wat je voor of tijdens het drinken eet dat belangrijk is, zegt Warren. “Alles wat je voor of tijdens het drinken eet, heeft een effect op de mate waarin je lichaam alcohol absorbeert en hoeveel je er uiteindelijk van opneemt. Dat is wat de latere kater bepaalt. Er is echter nog geen hard bewijs van een link tussen voedsel en een kater.”

9. Een black-out is helemaal niet zo erg

Een black-out krijgen en je achteraf niets meer kunnen herinneren, wordt niet meteen als iets dramatisch beschouwd. Maar Warren waarschuwt voor het tegenovergestelde. “Een black-out kan dodelijk zijn. Je drinkt zoveel dat het centrale zenuwstelsel volledig wordt onderdrukt. Vitale reflexen die ons in leven houden -zoals hoesten, kokhalzen en ademen- schakelen mogelijk volledig uit. Daardoor kan je meteen sterven of, wat vaker voorkomt, je eigen braaksel inslikken en uiteindelijk stikken. Mensen moeten daarom goed weten hoeveel ze aan het drinken zijn om zo te voorkomen dat ze hun leven op het spel zetten.” (KVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content