8 uitstekende culinaire adressen in Kortrijk

© Pieter De Kersgieter

Ook Kortrijk heeft heel wat lekkere restaurants en bistro’s in de aanbieding. Zo zijn deze acht adressen (inclusief traiteurwinkel) zeker een culinair bezoek waard.

Damier

West-Vlaanderen heeft een hoge concentratie jong culinair talent. Daarbij past ook Damier, een oud hotel met jonge koks die instaan voor actueel culinair vuurwerk.

Hotel Damier dateert uit 1398, heeft een gevel uit 1769 en behoort tot het cultuurhistorisch erfgoed. De hotspot ligt aan de Markt en heeft een stijlvol bruin café en een gastronomisch restaurant. De Kortrijkse ondernemer Yvan Vindevogel kocht het oudste hotel van ons land in 2011 en pompte er nieuw bloed in.

Twee koks zwaaien de plak in de keuken: de 26-jarige chef Martijn Defauw en de 25-jarige souschef Niels Vroman. Martijn werd gevormd in de Herborist en Table d’Amis, Niels deed ervaring op bij Hostellerie Le Fox, de Smaak en Marcus. Hun gerechten zijn persoonlijk, herkenbaar en zuiver van smaak. De voorkeur gaat naar lokale biologische producten.

Hotel Damier: Grote Markt 41, 8500 Kortrijk. Tel. 056 22 15 47.

Table d’Amis

8 uitstekende culinaire adressen in Kortrijk
© Table d’amis

Topchef Matthieu Beudaert is kunsthistoricus van opleiding en werkte in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten toen hij zich inschreef voor de Knack Weekend wedstrijd ‘Hobbykok van het Jaar’. Hij had een vier jarige avondopleiding koken gevolgd. Matthieu won met glans en werd eerst traiteur.

In 2009 opende hij met zijn vrouw Sofie een eigen eethuis: Table d’Amis, een modern gastronomisch restaurant in een oude hoeve. Vandaag is Matthieu Beudaert een gerespecteerd chef-kok van een restaurant met een Michelinster. Hij kookt met verstand en met gevoel. Zijn gerechten zijn modern, puur en evenwichtig: niets te veel en niets te weinig, alles is juist en alles is lekker.

Op 25 februari verhuist het restaurant naar de Oude Dekenij in het centrum van de stad. De eerste verdieping van het gerenoveerde pand krijgt in de zomer een gastro-pub waar je Vlaamse kost in het bord krijgt.

Restaurant Table d’Amis: Walle 184, 8500 Kortrijk. Tel. 056 32 82 70.

Vercruysse

Voor de beste chocolade en “viennoiserie Française” met Normandische boter is men in banketbakkerij Vercruysse op het goede adres. Geert Vercruysse kreeg een eersteklas internationale opleiding bij vermaarde banketbakkers als Wittamer, Fauchon, Schoemacher en Huize van Wely. Hij gebruikt verse producten, zoals Australische chocolade van de Daintree estates, die hij zelf invoert.

Geert werkt alleen in het atelier en Jutta bewaakt de winkel. Er zijn altijd een dertigtal pralines met exotische smaken beschikbaar, diverse soorten ijs, macarons, gebak enz.

Patisserie Vercruysse: Doorniksewijk 115-117, 8500 Kortrijk. Tel. 056 21 68 81.

Het vliegend tapijt

8 uitstekende culinaire adressen in Kortrijk
© gf

De 28-jarige Felix François kreeg een opleiding in Ter Groene Poorte en deed een extra jaar wijn- en drankenkennis. Hij kookte twee jaar in het Oud Konijntje in Waregem en vier jaar in La Durée in Izegem. Vrouw Nel Desmet volgde volwassenenonderwijs aan Spermalie en ging aan de slag in de zaal van hotel Messeyne in Kortrijk en in de keuken in restaurant Culinair in Lauwe. De twee namen de artistieke bistro over van de ouders van Felix.

De inrichting en de pretentieloze sfeer van de met bruine lambriseringen beklede bistro bleef intact. De spijskaart is beknopt en op de drankenkaart treft men zowel wijnen als bieren. Felix François heeft talent en smaak: hij hanteert moderne technieken en gebruikt mooie producten.

Restaurant Het Vliegend Tapijt: Pottelberg 189, 8510 Marke. Tel. 056 22 27 45.

Va et Vient

8 uitstekende culinaire adressen in Kortrijk
© gf

Matthias Speybrouck was de rechterhand van Kobe Desramaults in de Wulf en in de Vitrine. Hij werkte ook in de keuken van Sergio Herman in Oud Sluis. De vader van Matthias is antiquair en eigenaar van het oude stapelhuis aan de Leie, waar Matthias in mei zijn eigen restaurant opende. Patrick Six van Ensemble One Stop Office zorgde voor de inrichting en respecteerde de ruwheid van het gebouw. Glas, beton en baksteen primeren.

Vanuit de eetzaal ziet men de jonge koks in het door Maes Inox ontworpen keukenlab. Er is geen spijskaart: iedereen eet wat de pot schaft: een menu, opgediend in drie (35 euro), vier (45 euro) of vijf gangen (55 euro). Het zaalpersoneel is jong en krijgt assistentie van de koks, die zelf hun bereidingen inzetten. In Va et Vient doet men aan bistronomie. De gerechten zijn herkenbaar en mild gekruid.

Restaurant Va et Vient: Handboogstraat 20, 8500 Kortrijk. Tel. 056 204517.

Messeyne

8 uitstekende culinaire adressen in Kortrijk
© gf

Het pand Messeyne ligt in de historisch waardevolle Groeningestraat en zou tot 1622 als klooster hebben gefungeerd. Het huis werd in 1998 gekocht door Marie-Paule Vanderstraeten, die ervaring opdeed met de uitbating van het vermaarde Kortrijkse Park Hotel. De stad nam de restauratie van de tuin voor haar rekening en Marie-Paule Vanderstraeten verbouwde het historische pand tot een gerieflijk boetiekhotel, dat oude elementen verenigt met moderne accenten en hedendaags comfort.

Messeyne beschikt over een wellnesscentrum en een druk bezocht restaurant. Chef-kok is Klaas Lauwers. Hij werd opgeleid in bekende restaurants (Apriori, Hof van Cleve, Marcus) en is zeven jaar in huis. Zijn marktgebonden bereidingen zijn geïnspireerd op de Belgische en Franse keuken en de prijzen zijn correct!

Hotel-restaurant Messeyne: Groeningestraat 17, 8500 Kortrijk. Tel. 056 21 21 66.

Bistrot Parkhotel

Het statige Parkhotel is gelegen aan het station en maakt sinds vele decennia deel uit van het stadsleven. De inrichting onderging een metamorfose, het Parkhotel is nu een modern en comfortabel hotel met design objecten, sauna, jacuzzi en solarium, druk gefrequenteerd restaurant, bodega, conference rooms en businesscenter.

Het restaurant is bij Kortrijkzanen geliefd vanwege de smakelijke bereidingen uit de Belgische keuken, die met vriendelijkheid worden geserveerd aan eerlijke prijzen. Bij de klassiekers is er een onvervalst koninginnehapje (20 euro) of stoverij van varkenswangen in Rodenbach met appelmoes en frieten (21 euro). De bistrot blijft doorlopend geopend om een drankje, koffie of nagerecht te nuttigen.

Parkhotel: Stationsplein 2, 8500 Kortrijk. Tel. 056 22 03 03.

Deylgat

Wil men thuis iets eten wat op restaurantniveau is afgewerkt, dan is er de traiteurwinkel van Claude Deylgat. Hij kiest voor kwaliteitsproducten en verkoopt zijn gerechten in individuele porties. Het gamma is breed en gaat van simpele bereidingen tot meer verfijnde gerechten als aardappeltjes met garnaal en truffel, langoustinestaartjes in kataifi met tartaresaus, truffel van ganzenlever met compote van kweepeer of gebakken zeebaars met risotto en butternut. Traiteur Deylgat kookt ook aan huis en heeft daar een mooi cliënteel mee ontwikkeld.

Traiteur Deylgat: Pottelberg 111, 8500 Kortrijk. 4 Tel. 056 22 75 48.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content