8 overbodige keukengadgets, en door wat ze te vervangen

Het gebruik van pads in trendy koffiemachines is niet enkel duurder dan filterkoffie, maar ook enorm belastend voor het milieu en minder lekker dan versgemalen koffiebonen. © Flickr

Het overkomt iedereen wel eens, na het aanschaffen van een trendy keukenapparaat thuiskomen en beseffen dat je nieuwe hippe gadget niets meer is dan een dure, onnodige stofvanger. Aan de Amerikaanse website “Greatist” gaven enkele grote namen uit de eetwereld tips om u dit gevoel in de toekomst te besparen.

1. Spirooli < Dunschiller

Deze speciale raw food-schiller wordt door tal van food bloggers en hippe vegetariërs de hemel ingeprezen omwille van het feit dat de machine onder andere graan- en glutenvrije pasta kan produceren. Het trendy gadget won enorm aan populariteit de voorbije jaren, maar is volgens Amerikaanse eetspecialisten overbodig en kan gemakkelijk vervangen worden door een goedkopere dunschiller. Bovendien is de spirooli ingewikkeld in gebruik en ook het reinigen van de machine is erg omslachtig.

2. Lookpers < Een professioneel keukenmes

Het hakken van look met een mes kan een vuile en tijdrovende bedoening zijn. De beste oplossing om dit proces te vergemakkelijken is niet het gebruiken van een lookpers, die zorgt er voor dat lookresten achterblijven in het apparaat, wat zorgt voor het onnodig weggooien van voedsel. Daarbovenop is ook de lookpers niet echt het handigste keukenaccessoire wanneer het moet gereinigd worden. Investeer liever tijd in het leren van de juiste techniek om look te hakken met een professioneel keukenmes, dat tevens voor andere doeleinden in de keuken kan worden gebruikt, zo raden de experts aan.

3. Appelschiller < Een professioneel keukenmes

Dit dure apparaat neemt niet enkel veel plaats in, maar werkt ook niet altijd even effectief. De werking is allesbehalve verfijnd, een groot deel van de appel wordt gewoon weggeschild, wat zorgt voor voedselverspilling. Appelen manueel schillen met een mes en schiller is misschien ‘retro’, maar nog altijd de beste en goedkoopste oplossing.

4. Elektrische pastamachine < Manuele pastaroller

Niets is zo lekker als zelfgemaakte pasta. Verse drendels kunnen worden geproduceerd op verschillende manieren. Maar, de prijzige elektrische pastamachine gaat snel stuk, is moeilijk te herstellen en neemt enorm veel plaats in in de keuken. Gebruik liever een klassieke manuele pastaroller, de authentieke Italiaanse wijze om pasta te maken. Ook is het een leuke activiteit om samen met vrienden of familie te delen.

5. Roomijsmachine < Multifunctionele hogesnelheid blender

Een duur en populair gadget dat meestal enkel wordt gebruikt voor het verzamelen van stof. Velen kopen het aan in de hoop ooit eens de stap te zetten de machine uit de doos te halen, maar zijn er vaak aan voor de moeite. Roomijs is relatief goedkoop, en ook versgemaakt ijs kan perfect bij de ijsboer worden verkregen worden om thuis te consumeren. Wie zich per se wil profileren als professioneel ijsbereider, schaft best een multifunctionele hogesnelheidsblender aan, die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt, inclusief het maken van ijs.

6. Microgolfoven < Convectie oven met stoomfunctie

Microgolfovens worden door velen als het hoofdingrediënt beschouwd op gebied koken. Omdat ze in een mum van tijd eten opwarmen op een hoge temperatuur zorgen ze ervoor dat ze je eten verpesten. Om nog maar te zwijgen van milieuschade en vitaminen die verloren gaan. Convectie-ovens met stoomfunctie zorgen ervoor dat maaltijden sneller en verspreid worden verwarmd.

7. Koffiemachine met pads < één koffiefilterhouder en gemalen koffie

Een koffiemachine met pads heeft grofweg één groot voordeel: snelheid. Een kopje koffie kan worden geserveerd met één enkele druk op de knop, maar los daarvan is het geen goeie investering volgens de specialisten. Het is duur, de koffie smaakt minder goed dan versgemalen bonen en vanwege de kleine verpakkingen van de pads is het slecht voor het milieu. In plaats van een hippe machine te gebruiken voor één kopje koffie, gebruik liever een authentieke manier van koffie klaarzetten. Al wat je nodig hebt is kokend water, een koffiefilterhouder met filter en een koffielepel gemalen koffie.

8. Broodbakmachine < Oven

De pure ambacht van brood maken houdt in dat je je verbonden voelt met het eten dat je maakt. Bestaat er een beter gevoel dan het kneden van zelfgemaakt brooddeeg? Waarschijnlijk niet. Broodbakmachines zijn duur en zeer makkelijke vervangbaar door een simpele oven, die het klusje even goed klaart. Ook is het maken van verschillende broden een kunst en bezigheid op zich, en veel leuker als je het helemaal eigenhandig doet, zo menen de Amerikaanse experts nog.

LD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content