8 gezonde alternatieven voor de Halloweenmand

© /

Trick or treat: allemaal zoet en wel, maar je kan de in spook of trol verkleedde kinderen ook trakteren op gezonde alternatieven voor snoep. Deze acht suggesties bijvoorbeeld.

Halloween, waar komt dat ‘beestje’ vandaan? Om kort te gaan: het is een oud-Keltisch feest dat oorspronkelijk alleen in de Verenigde Staten werd gevierd, maar de laatste jaren aan grote populariteit wint in onze contreien.

Ook straks, in de laatste nacht van oktober, zullen de kinderen uit je buurt zich in griezelige en mysterieuze figuren verkleden en in kleine groepjes op stap gaan met lampions in pompoenvorm en een mand in de hand. Ze schuimen de deurbellen af en vragen de bewoners om iets lekkers (treat), zoniet zullen ze het huis beheksen en kattenkwaad uithalen (trick).

Dat ‘lekkers’ kan snoep zijn, of iets veel gezonder. Enkele suggesties.

Fruit

Wat is gezonder dan snoep? Fruit natuurlijk. Maar met een appel zo zuur als azijn maak je je niet meteen populair bij de verkleedde kinderen. Wees attent en trakteer bijvoorbeeld op de zoete variant, zoals de Cox, Jonagold of Pink lady. Ook de mandarijn, de banaan en zelfs de peer zullen ze in dank accepteren. Zolang het niet om een stuk fruit gaat dat ‘vermorzeld’ wordt alvorens ze terug huiswaarts keren. Denk aan druiven of kiwi’s.

Gedroogd fruit

Rozijnen, abrikozen, pruimen, vijgen, abrikozen en cranberry’s in gedroogde vorm zijn prima alternatieven voor snoep. Ze zitten niet alleen boordevol natuurlijke suikers, ze zijn ook handig om mee te nemen.

Zoete groenten

Waarom niet eens opteren voor snackgroenten? Ze zijn lekker, vitaminerijk en heerlijk om te snoepen. Geef de voorkeur aan kleine komkommertjes of snackpaprika’s. De kans dat de zeer fragiele minitomaatjes, een snacktopper bij uitstek, de Halloweentocht niet overleven, is heel groot.

Smoothies

Groen, geel, rood, paars: kant-en-klare smoothies bestaan in alle kleuren en smaken (of toch bijna) en ze geven het lichaam een extra portie vitamines, mineralen en vezels. Deze mogen niet ontbreken in de Halloweenmand.

Rijstwafels

Iedereen kent ze. De wafels van gepofte rijst zijn bovendien caloriearm en ideaal als tussendoortje tijdens een rondje ’trick or treat’. In de supermarkt vind je ze tegenwoordig in verschillende varianten. Je kan dus variëren (zolang ze niet bedekt zijn met chocolade).

Popcorn

Popcorn, een van de populairste snacks wereldwijd, is niet alleen gezond en vezelrijk, het bevat ook meer antioxidanten dan fruit en groenten, zo oordeelden Amerikaanse onderzoekers een tijdje terug. Wie zijn wij om hen tegen te spreken. Zolang het niet met suiker geconsumeerd wordt.

Noten

Noten bevatten heel wat omega3-vetzuren en zijn dus een geknipt alternatief voor snoep. Pistachenoten, walnoten, pecannoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia’s… keuze genoeg. Maak een mengeling en voeg eventueel wat rozijnen toe.

Granola

Maak eens zelf een zakje granola om af te geven. Granola is een mix van noten, pitten, zaden en/of granen, maar je kan ook inventief aan de slag gaan en er andere gezonde ingrediënten aan toevoegen. Het is snel gemaakt en veel gezonder dan bijvoorbeeld cornflakes. En ook altijd leuk om te ontbijten na een avondje griezelen..

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content