8 feestelijke recepten voor een pot luck diner

Ziet u het niet zitten om op voorhand een feestmenu voor te bereiden en de dag zelf ook nog uren in de keuken te staan? Kies dan voor een pot luck diner. Laat alle gasten een eigen gerecht meebrengen. Succes verzekerd!

Letterlijk betekent pot luck ‘het geluk van de pot’. Dat geeft meteen een aanwijzing over de oorsprong van dit gebruik. In het zestiende-eeuwse Engeland schreef een zekere Thomas Nashe over pot luck als een maaltijd die aangeboden werd aan onverwachte gasten. Die maaltijd werd bereid met restjes en met wat er nog voorradig was in de provisiekast. Men wist dus nooit op voorhand wat de pot zou schaften, vandaar ‘het geluk van de pot’.

Het is pas eind negentiende eeuw dat de betekenis van het concept in Noord-Amerika veranderde naar zijn huidige invulling, namelijk een feest waarbij elke gast een gerecht van het menu meebrengt. Pot luck dinners zijn erg populair in de Verenigde Staten. Typische gerechten zijn stoof- en ovenschotels, vlaaien en slaatjes. Het idee is dat als iedereen één gerecht meebrengt er op een organische manier een volledig menu ontstaat, waarbij er voor elk wat wils is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content