7 tips om vis duurzaam te kiezen

Wie bij de aankoop van vis rekening houdt met enkele aspecten, kan de duurzaamheid van het visbestand mee helpen opkrikken. Zeven tips.

Door overbevissing zit er steeds minder vis in de zee. Europa is daardoor voor maar liefst twee derden van haar visvoorziening aangewezen op import. Maar niet getreurd: de situatie is omkeerbaar. Wie zijn vis aan de hand van onderstaande tips uitkiest, kan de duurzaamheid van het Europese visbestand mee helpen opkrikken.

Tip 1: Breng variatie in je keuze Een grote vraag naar een bepaalde vissoort kan leiden tot overbevissing. Af en toe eens andere, minder bekende, vissoorten uitproberen kan dit verhelpen.

Tip 2: Ga op zoek naar een ‘sustainable fisheries’-label Om te weten te komen welke vis duurzaam is, kan je best kijken of er op het product een garantielabel voor duurzame visserijen te vinden is. Je kan ook steeds meer info bij je lokale visboer inwinnen over de afkomst van de vis.

Tip 3: Minder vis eten hoeft niet Wél belangrijk is nakijken of de vis die je koopt al dan niet van zo’n duurzame bron (zie vorige tip) afkomstig is.

Tip 4: Koop geen vis die gevangen wordt tijdens de paaitijd Anders kan de vissoort zich niet voldoende voortplanten en loert schaarste al snel om de hoek. Diepgevroren vis daarentegen kan het hele jaar door gegeten worden, op voorwaarde dat die vis ook tijdens de juiste periode in het jaar gevangen werd.

Tip 5: Biologische vis bestaat Een biolabel is enkel haalbaar voor gekweekte vis. In viskwekerijen kunnen de omstandigheden immers precies gecontroleerd worden.

Tip 6: Ook gekweekte vis is duurzaam Viskwekerijen moeten aan strikte duurzaamheidwetten van de Europese Commissie voldoen.

Tip 7: Ga zo veel mogelijk naar de lokale vismarkt Op die manier onderhoud je de sociaal-economische balans van je eigen kuststreek. Bovendien is het vaak zo dat vissers die op kleine schaal opereren passief, energievriendelijk visgerei gebruiken. Ook moet hun vis minder ver worden getransporteerd. (MB)
Meer info: Campagne Europese Commissie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content