7 gezonde ingrediënten die van yoghurt en havermout een feest maken

Zeven ingrediënten die natuuryoghurt en havermout nóg lekkerder maken.

Natuuryoghurt en havermout zijn twee hypergezonde ontbijtkeuzes, maar wegens gebrek aan smaak of zoetigheid is niet iedereen is er even dol op. Deze 7 gezonde ingrediënten, aanbevolen door de Amerikaanse voedingsexperte Lisa Turner, zorgen ervoor dat natuuryoghurt en havermout meteen een stuk lekkerder worden.

1. Cacao

“Als je kleine stukjes gefermenteerde cacao gebruikt, krijg je meer antioxidanten binnen dan wanneer je zuivere pure chocolade eet. Het kan dus absoluut geen kwaad cacao toe te voegen aan yoghurt of havermout. De harde stukjes cacao bevatten bovendien geen suiker en zorgen voor een krokantere smaak.”

2. Chiazaden

“Chiazaden bevatten twee keer zoveel omega 3-vetten als lijnzaad, wat erg goed is voor het hart. Ook zitten ze boordevol vezels en proteïnen. Je hoeft ze niet te pletten, de zaadjes kunnen zo in yoghurt of havermout worden gemengd. Als je geen fan bent van chiazaad, dan is hennepzaad een goed alternatief.”

3. Bosbessen

“Gedroogd fruit bevat enorm veel suiker dus opteer liever voor vers fruit. Mijn persoonlijke favoriet zijn bosbessen, ik heb er al zoveel goede dingen over gelezen. Zo zijn ze uitstekend om hartproblemen helpen te bestrijden, maar daarnaast verbeteren ze ook het geheugen en helpen ze tegen stress. Naast bosbessen zijn ook appels, bananen of exotische varianten als mango of ananas erg lekker in yoghurt en havermout.”

4. Pompoenzaad

“Voor mannen zijn pompoenzaadjes zeker aan te raden omdat ze bijdragen tot de gezondheid van de prostaat. Pompoenzaadjes zitten boordevol zink, vitamine E en tryptofaan, een aminozuur dat de gemoedstoestand reguleert.”

5. Wortelsap in poedervorm

“Veel mensen weten niet dat wortelsap ook in poedervorm verkrijgbaar is. Vooral in combinatie met yoghurt is het een echte lekkernij. Het poeder is rijk aan betacaroteen, een antioxidant die bijdraagt tot een goede werking van de ogen, en vitamine C. Daarnaast zorgt het poeder voor een hele mooie kleur, wat natuuryoghurt er meteen een stuk aantrekkelijker doet uitzien. Studies wijzen ook uit dat ‘mooiere’ voeding voor een groter verzadigd gevoel zorgt tijdens het eten, reden te meer om het eens uit te proberen.”

6. Kaneel

“Kaneel wordt al erg frequent gebruikt in havermout, maar het smaakt ook prima in yoghurt. Kaneel verlaagt de insulineniveaus, wat de bloedsuikerspiegel onder controle houdt. Natuuryoghurt bevat veel melksuikers, waardoor kaneel in feite het perfecte ingrediënt is om alles in balans te houden. Wie graag kaneel toevoegt aan havermout, kan gerust ook eens curry of rode pepers proberen.”

7. Amandelen

“Amandelen zijn de gezondste noten om aan je ontbijt toe te voegen. Hun vetgehalte is het best, wat wil zeggen dat ze de cholesterol verlagen en hartziektes voorkomen. Amandelen bevatten veel vitamine E en magnesium en zorgen ook sneller voor een verzadigd gevoel. Hoe voeg je ze het best toe aan het ontbijt? Plet ze en meng ze nadien onder een portie havermout of natuuryoghurt.” (KVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content