5 tips en recepten met zeetong

Zeetong, ‘Vis van het Jaar 2014’, geniet een stevige reputatie als een vis die niet mag ontbreken op de feesttafel. Vijf tips en vijf recepten met deze lekkernij in het bord.

5 TIPS

* Hoe kleiner de zeetong, hoe beter de structuur en smaak van het vlees.

* Koop liever geen zeetong van meer dan 3 per kilogram, maar kies voor vis van 4 tot 5 stuks per kilogram. Grote tongen eten is aangenaam, er zit veel vlees aan, maar de smaak is minder fijn.

* De duurste tongen zijn die van 3 per kilogram, omdat die het meest worden verkocht. De kleine tongen, van 5 tot 6 per kilogram, zijn het goedkoopst.

* De beste zeetong komt uit het Kanaal, omdat daar veel garnaal voorhanden is.

* Wie graag gestroopte zeetong in zijn geheel eet, vraagt aan dat vishandelaar best dat hij de vis stroopt in het bijzijn van de klant. Met de hand stropen in plaats van machinaal geeft altijd een beter resultaat. Het dunne witte vlies tussen vel en vlees wordt beschadigd en geperforeerd bij machinaal stropen en dat bakt niet mooi in de pan.

* Typisch voor zeetong is dat ze op hun best zijn tegen het einde van de zomer. Dan zijn ze het dikst – vanwege de grote beschikbare hoeveelheid garnalen die ze eten, die op hun beurt weer leven van plankton, dat je het meest vindt in zomers warm water – en hebben ze geen kuit in de buik. De slechtste periode om platvis te eten is de winterperiode!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content