5 opvallende nieuwe restaurants van 2015

Het afgelopen jaar openden enkele opvallende nieuwe eethuizen die dat tikkeltje meer hebben. Waar een bezoekje zeker de moeite loont. Een selectie van het beste uit de nieuwe oogst.

FLORIS – St.-Andries (Brugge)

5 opvallende nieuwe restaurants van 2015
© gf

Floris Panckoucke liet zich als jonge chef-kok van restaurant Savarin in Oostende opmerken met creatieve en actuele bereidingen. Na meer dan vijf jaar vond de 29-jarige Floris de tijd rijp voor een eigen restaurant. Op 13 juni opende hij met zijn vriendin Virginie Opstaele in Sint-Andries de deur van Floris.

De inrichting van wat Panckoucke de ‘private dining room’ noemt is modern en sober met veel natuurhout. Het decor werd ontworpen door de succesvolle binnenhuisarchitect Lieven Musschoot, die de opdracht kreeg een tijdloos geheel te creëren.

Op de borden komen transparante, genereuze gastronomische gerechten, gebaseerd op eersteklas producten van hier. Panckoukce werd culinair opgevoed in ’t Convent en in ’t Hof van Cleve. In zijn restaurant presenteert hij een vereenvoudigde kookstijl, die puur op smaak is gefocust.

Gistelsesteenweg 520, 8200 St.-Andries (Brugge), tel. 050 73 60 20, gesloten op zondagavond en woensdag. Lunch 29 euro, viergangenmenu 49 euro

NIMMAN – Antwerpen

5 opvallende nieuwe restaurants van 2015
© CWF & PH

Nathalie Meskens en Jeroen Van Dyck zijn al tien jaar verliefd op de Thaise keuken en presenteren drie jaar na de opening van hun succesvolle Yam Thai hun tweede zaak. Het nieuwe kindje kreeg de naam Nimman, naar hun favoriete buurt in de stad Chiang Mai.

Nimman is een open ruimte met hoge plafonds en grote glasdeuren die uitgeven op het plein en het terras. In Nimman lieten Meskens en Van Dyck het koken over aan Thaise vrouwen. Ze zijn zichtbaar vanuit de eetzaal, en toveren snel en rustig een voor een hun bont gekruide gerechten naar voren.

Als het podium niet roept zijn Meskens en Van Dyck aanwezig en charmeren zij door hun spontane vriendelijkheid. Er is uitsluitend een zesgangenmenu aan de prijs van 60 euro. Alles is vers, verzorgd en lekker.

Stadswaag 9, 2000 Antwerpen, tel. 03 293 80 64, open vanaf 19 uur, maandag en dinsdag gesloten

SAN – Brussel

Sang-Hoon Degeimbre. Achter de toog, sous-chef To Shiro Fuji.
Sang-Hoon Degeimbre. Achter de toog, sous-chef To Shiro Fuji.© Cwf&ph

Sang Hoon Degeimbre is de meest interessante chef-kok van Wallonië. Hij is van Koreaanse origine, werd in België opgevoed, wilde apotheker worden, maar geraakte in de ban van wijn. Hij ging aan de slag in de eetzalen van toprestaurants (Le Pré Mondain, Le Vivier d’Oies, Jean-Pierre Bruneau, La Truffe Noire en L’Eau Vive).

Achttien jaar geleden opende hij zijn eigen restaurant, L’Air du Temps, in een voormalige frituur in Noville-sur-Méhaigne, en nam hij voor het eerst plaats aan het fornuis. Degeimbre bewaakt als een apotheker de juiste hoeveelheden, temperaturen en tijden. Enkele jaren geleden verhuisden potten en pannen naar een vierkantshoeve bij Liernu.

Drie maanden geleden opende de ambitieuze kok een laagdrempelige bistro in Brussel. De kaart vermeldt zes komgerechten. Ze worden gegeten met lepel en gepresenteerd met een zevental natuurwijnen.

Vlaamsesteenweg 19, 1000 Brussel, tel. 02 318 19 19, www.sanbxl.be

L’ENVIE – Zwevegem

Restaurant L'Envie
Restaurant L’Envie© Cwf&ph

De 29-jarige David Grosdent is van Eupen en zijn vriendin Ines Vankeirsbilck van Roeselare. De twee openden in Zwevegem hun restaurant. Plaats van gebeuren is een met smaak verbouwde villa uit de jaren vijftig.

De twee verschenen goed beslagen op het ijs. Grosdent werkte in de keuken van restaurants als Barbizon, Ecailler du Palais Royal, Manoir de Lébiole en bij Wout Bru. Vankeirsbilck stond in de keuken van Boury, Mylord en Sea Grill.

Grosdent wil laten zien wat hij kan en presenteert complexe gerechten, waarbij hij goochelt met de hoedanigheid van lokale seizoensproducten. Grosdent en Vankeirsbilck stelden een gevarieerde wijnkaart samen.

Helkijnstraat 38, 8554 Zwevegem, tel. 0498 85 37 69, info@lenvie-restaurant-com, dinsdag en woensdag gesloten

BAR CHINE – Antwerpen

5 opvallende nieuwe restaurants van 2015
© gf

Het eethuis Cuichine begon vier jaar geleden als Chinees restaurant van een nieuwe generatie. Eind december 2014 opende een plein verder een spin-off: Bar Chine, een moderne en lawaaierige oosterse stadskantine met dezelfde originele, verse en smakelijke keuken. Het decor bestaat uit steen en beton en de meubels zijn van pershout.

Zaakvoerder van de beide vestigingen is Szelim Man. Zijn jeugdvriend Chuck Tang is de chef-kok. Dae Hwan Hertoghs is de nieuwe vennoot en beheert de zaal. Hij heeft Koreaanse roots, vandaar de kimchi dog met varkensworst, kimchi en chilimayo op de kaart. Die verzamelt fingerfood en kleine en grote gerechten. Het zijn vereenvoudigde versies van traditionele Chinese gerechten, met invloeden uit Japan en het Westen.

5 opvallende nieuwe restaurants van 2015
© gf

Draakplaats 3, 2018 Antwerpen, tel. 03 501 28 11, dinsdag gesloten

(Pieter van Doveren)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content