5 opvallende nieuwe restaurants in 2016

Het afgelopen jaar openden enkele opvallende nieuwe eethuizen die dat tikkeltje meer hebben. Waar een bezoekje zeker de moeite loont. Een selectie uit de nieuwe oogst.

Humphrey – Brussel

5 opvallende nieuwe restaurants in 2016
© cwf en PH

Yannick Van Aeken (30) werkte na de beroepsschool in Ter Duinen zes jaar voor Rene Redzepi (Noma), waarvan drie jaar als zijn souschef. Hij werkte ook een jaar in Etxebarri, het beste grillrestaurant van de wereld. Nu heeft Yannick Van Aeken de handen in elkaar geslagen met sommelier Glen Ramaekers. Ze openden Humphrey, een hip restaurant met een centraal opgestelde open keuken.

De kaart vermeldt een twintigtal kleine bereidingen om te delen. Ze zijn ingedeeld volgens vier smaakprofielen: raw, light, oldschool en umami.

Op de wijnkaart zijn de natuurwijnen in de meerderheid. Er zijn altijd vier huisbieren beschikbaar, die speciaal voor Humphrey worden gebrouwen.

Sint-Laurensstraat 36, Brussel, 02 219 39 16, humphreyrestaurant.com

Tafelrond – Leuven

De zakenman Jan Callewaert (Option) heeft zijn schouders gezet onder een opvallend horecaproject. Hij verbouwt de oude kantoren van de Nationale Bank tot het prestigieuze hotel TH4TH. In afwachting van de afwerking daarvan opende, na maanden proefdraaien, al restaurant Tafelrond, met ingang aan de Grote Markt. De inrichting en de sfeer zijn kosmopolitisch.

De keuken staat onder leiding van chef-kok Wouter Van der Vieren (38). Hij had eigen restaurants, zoals Willem Van Doornick en Clandestino in Haasdonck en in Temse. Hij kookte onder meer in WY, The Jane en Likoké. Hij presenteert in Tafelrond bewerkte klassiekers en signature-gerechten.

De prijzen zijn gekruid, de porties royaal en de sauzen rijk.

Grote Markt 5, Leuven. tafelrond.com, th4th.com

Amen – Brussel

Restaurant Amen
Restaurant Amen© cwf en PH

Pascal Devalkeneer opende na een passage in La Truffe Noire en Scholteshof eerst Bistrot du Mail en vervolgens Le Chalet de la Forêt, waarmee hij twee Michelin-sterren bemachtigde. Maar hij verlangde terug naar de vrijheid van een bistro en opende daarom Amen.

In de koude, witte inrichting eet je mediterrane gerechten met pure smaken van de hand van chef-kok Hadrien Franchoo. Het repertoire is beknopt: vier voorgerechten en vier hoofdgerechten.

De prijzen zijn aan de hoge kant voor een bistro en de keuken staat nog niet helemaal op punt.

Franz Merjaystraat 165, Elsene, 02 217 10 19, amen.restaurant

Côte Belge – Knokke-Heist

Joeri Huybs en Griet Broeckx begonnen veertien jaar terug met hun restaurant Vin Perdu in Oud-Turnhout. Drie keer stelden ze de formule bij om in te spelen op nieuwe behoeftes en drie keer was het een schot in de roos. In Ramskapelle namen ze het familierestaurant de Palingpot over en verbouwden de zaak tot bar-bistro Côte Belge.

De sfeer is Cubaans en er is een terras aan het water. De keuken is laat open. Ben Eyckmans serveert bar-food en no-nonsensegerechten uit de Belgische keuken.

Sasstraat 53, Knokke-Heist (Ramskapelle), 050 51 26 91, cotebelge.be

The Butcher’s Son – Antwerpen

5 opvallende nieuwe restaurants in 2016
© cwf en PH

Bert-Jan Michielsen, oud-souschef van de Schone Van Boskoop, heeft zich samen met vennoot en sommelier Luc Dickens geïnstalleerd in de vroegere filterzaal van de oude stadsbrouwerij De Koninck.

Restaurant The Butcher’s Son ligt verborgen op de eerste verdieping. De eetzaal met de roestvrijstalen keuken is modern en sober ingericht. De tafels zijn gedekt met chic wit linnen. De kaart is klassiek Belgisch en het accent ligt op vlees, dat men zelf kiest aan de koeltoog.

Er is een bier- en een wijnkaart, ingedeeld in ontdekkingen, toppers en klassiekers. De aanpak is professioneel.

Boomgaardstraat 1, Antwerpen, 03 230 16 38, thebutchersson.be

(PVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content