45 jonge keukentalenten promoten Vlaamse gastronomie

Met het inititiatief ‘Jong Keukengeweld’ zetten jonge talenten de topgastronomie in de kijker in binnen- én buitenland. Dit jaar heeft de jury 45 jonge chefs geselecteerd.

Vlaanderen heeft een zeer getalenteerde generatie jonge topkoks die de Vlaamse gastronomie doen bruisen van vakmanschap, innovatie en kwaliteit. Dus moeten die troeven ook dit jaar uitgespeeld worden. 45 keukenchefs gaan onder de noemer ‘Jong Keukengeweld’ voor de vijfde keer op rij de Vlaamse topgastronomie mee in de kijker zetten in binnen- en buitenland.

De 45 jonge chefs, zorgvuldig geselecteerd door de vakjury, moeten aantonen dat Vlaanderen culinair en hip is. Bedoeling is dat ze nog meer culinaire toeristen of foodies naar onze bestemming lokken. Met deze keukentalenten biedt Vlaanderen Lekker Land een echte staalkaart van Vlaams culinair toptalent aan.

Jonge chefs koken voor jongeren
‘Om ons op culinair vlak te onderscheiden van de ons omringende landen, zetten we in op het enorme potentieel aan jonge beloftevolle chefs. Met deze jonge chefs geeft Vlaanderen een gezicht aan onze culinaire dynamiek’, zegt Vlaams minister voor Toerisme Geert Bourgeois (N-VA).

Concreet zullen de chefs hun deuren openen met een traditionele jongerenactie. Jongeren van 18 tot 30 jaar krijgen de kans om voor 45 euro de sfeer op te snuiven in een gastronomisch restaurant. Voor dit bedrag krijgen ze een driegangenmenu van topkwaliteit aangeboden, water en aangepaste wijnen of bieren inbegrepen. Vorig jaar gingen 7.000 jongeren in op het aanbod.

De buitenlandse campagne kreeg de naam ‘Flemish Kitchen Rebels’ mee. Hiervoor werden 35 topchefs geselecteerd om de Vlaamse gastronomie in de wereld te promoten. Van Scandinavië en Japan tot de Verenigde Staten en China.

De actie werkt in twee richtingen. Internationale journalisten en touroperators worden uitgenodigd om kennis te maken met de restaurants van onze jonge chefs. Chefs worden ook naar het buitenland gestuurd om er voorsmaakjes te geven van de topgastronomie van jonge Vlaamse chefs.

‘Jong Keukengeweld’ is meteen ook een inventaris van het talent van de jonge generatie. ‘Om ons in het buitenland te kunnen profileren is de aandacht voor een hele generatie aanstormend talent dankbaar’, benadrukt Bourgeois.

Topchef Gert De Mangeleer en gastheer Joachim Boudens van driesterrenrestaurant Hertog Jan nemen voor de tweede maal het peterschap op zich. ‘Het gouden duo van Hertog Jan, bij de jongste driesterrendragers ter wereld, straalt precies die frisse en vernieuwende zelfzekerheid uit, die gastronomisch Vlaanderen in de wereld als handelsmerk wil uitdragen’, klinkt het bij de jury. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content