4 dingen die je kan doen met een weckpot

© iStock

De weckpot is helemaal terug van weggeweest en hij wordt vandaag voor veel meer gebruikt dan je oma dat vroeger deed. Ken je deze vier toepassingen al?

1. Cocktailglas

Een gezellig zomers tuinfeest met een cocktail in de hand, wat wil je nog meer? Juist ja: niet veel. Wat je als gastvrouw vooral niét wil, is een hele namiddag en avond staan shaken. De oplossing is gelukkig nabij: de aanschaf van een lading weckpotten kan een barman overbodig maken.

Bereid de cocktails op voorhand al voor door de juiste ingrediënten (behalve de ijsblokjes) in elke weckpot te schenken en zet ze vervolgens klaar in je tuin, met het deksel gesloten. Wanneer je gasten aankomen, moet je er alleen nog een grote emmer ijsblokjes naast zetten, zodat ze zich lekker zelf kunnen bedienen van een frisse cocktail!

Enkele passende recepten vind je alvast hier.

2. Inmaken

Ja, we weten het, dit deed je oma vroeger wel al met haar weckpotten, maar toch moeten we inmaken echt in dit lijstje opnemen. Net als de weckpot is de manier van voedsel bewaren namelijk opnieuw razend populair. Als je nog nooit zelf groenten hebt ingemaakt, is het dus nu het ideale moment om aan het experimenteren te slaan. Al was het maar omdat daarvoor een oud gezegde uit de tijd van je oma geldt: wat je zelf doet, doe je beter.

4 dingen die je kan doen met een weckpot
© iStock

3. Ready to go-lunch

Jij bent die eeuwige boterhammen met kaas ook beu? Dan hebben we een heerlijk alternatief voor jou, want ook hier kan de weckpot te hulp schieten. Je kan je collega’s namelijk verbluffen met een gezonde versie van instant noedels, waarmee je eindeloos kan variëren.

De weckpot: erg multifunctioneel en helemaal terug van weggeweest.

Deze gezonde lunch bouw je op in lagen: onderaan de weckpot begin je met de kruiden -dat kan bijvoorbeeld een verkorreld kippenbouillonblokje zijn – en wat chilisaus als je het graag pittig hebt. Vervolgens leg je er wat gedroogde paddenstoelen en eventueel gedroogd rundsvlees op. Eindigen doe je met snelkokende noedels. In principe kan je dit nu al in je lunchtas steken, maar als je liever wat meer bite hebt, kan je ook allerlei smaakmakers toevoegen. Snijd daarvoor bijvoorbeeld wat verse kruiden, pijpajuin en wortels fijn en steek die in een plastic zakje. Daar duw je vervolgens zoveel mogelijk lucht uit en legt het simpelweg op de noedels. Weckpot toe en hop, naar je werk.

Eens op het werk aangekomen, moet je alleen nog maar op zoek naar een waterkoker. Strooi het zakje smaakmakers over de droge ingrediënten, schenk genoeg kokend water in je weckpot en laat het geheel een paar minuten trekken met het deksel erop. Even roeren wanneer je noedels gaar zijn en klaar is kees.

4. Knutseltijd

Waarom zou je zo’n mooi object enkel bovenhalen als er iets te eten valt? Dat is toch wat verschillende sociale media-gebruikers ervan vinden, want ze gebruiken weckpotten regelmatig als vaas voor hun in het wild geplukte bloemen, bijzondere kaarsenhouders of originele buitenlampjes. Inspiratie genoeg op Pinterest!

Kaarsje in = gezelligheid troef.
Kaarsje in = gezelligheid troef.© iStock

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content