De Belg geeft gemiddeld 2 euro minder uit aan een feestmaaltijd tijdens de kerstdagen.

Gourmet, fondue en kalkoen blijven de favoriete gerechten van de Belg tijdens deze kerstdagen, dat blijkt uit een onderzoek bij 217 voedingswinkels en traiteurs. Gemiddeld geven we 31 euro per persoon uit aan de feestmaaltijd, vorig jaar was dat 33 euro.

Traiteurs doen het dit jaar iets minder goed. 47 procent van de ondervraagden noteert voorlopig minder bestellingen dan vorig jaar (een gemiddelde damling van 26 procent). 17 procent tekent meer bestellingen op en bij 36 procent van de traiteurs blijven de bestellingen gelijk. Wat betreft de ondervraagde handelaars: ruim 74 procent beweert het beter te doen dan in 2007.

Een aantal feesttafels in ons land zullen de komende dagen dus iets soberder zijn. De crisis laat zijn sporen na.

2008 was een topjaar qua aantal eindejaarsbestellingen bij traiteurs, slagers en andere voedingswinkels. Op zich is het dan ook niet verbazend dat het aantal bestellingen dit jaar afneemt. 62 procent van de lokale voedingszaken geeft aan beter te verkopen dan vorig jaar. Dat is een direct gevolg van de onveilige wegen door de hevige sneeuwval tijdens afgelopen dagen, waardoor heel wat mensen hun aankopen deden in hun eigen dorp of stad.

David Bitoune

De Belg geeft gemiddeld 2 euro minder uit aan een feestmaaltijd tijdens de kerstdagen. Gourmet, fondue en kalkoen blijven de favoriete gerechten van de Belg tijdens deze kerstdagen, dat blijkt uit een onderzoek bij 217 voedingswinkels en traiteurs. Gemiddeld geven we 31 euro per persoon uit aan de feestmaaltijd, vorig jaar was dat 33 euro. Traiteurs doen het dit jaar iets minder goed. 47 procent van de ondervraagden noteert voorlopig minder bestellingen dan vorig jaar (een gemiddelde damling van 26 procent). 17 procent tekent meer bestellingen op en bij 36 procent van de traiteurs blijven de bestellingen gelijk. Wat betreft de ondervraagde handelaars: ruim 74 procent beweert het beter te doen dan in 2007.Een aantal feesttafels in ons land zullen de komende dagen dus iets soberder zijn. De crisis laat zijn sporen na. 2008 was een topjaar qua aantal eindejaarsbestellingen bij traiteurs, slagers en andere voedingswinkels. Op zich is het dan ook niet verbazend dat het aantal bestellingen dit jaar afneemt. 62 procent van de lokale voedingszaken geeft aan beter te verkopen dan vorig jaar. Dat is een direct gevolg van de onveilige wegen door de hevige sneeuwval tijdens afgelopen dagen, waardoor heel wat mensen hun aankopen deden in hun eigen dorp of stad. David Bitoune