200 jaar oude champagne opgevist

© gf

Vorige zomer vonden duikers diep in de Baltische Zee 168 flessen champagne.

Vorige zomer vonden duikers diep in de Baltische Zee 168 flessen champagne. Het merendeel bleek van het terziele gegane merk Juglar te zijn, terwijl 47 flessen een Veuve Cliquot-stempel droegen.

Tussen de wrakstukken van een statige tweemast die ongeveer 200 jaar geleden schipbreuk leed voor de Finse Ålandseilanden, vonden duikers op 16 juli vorig jaar de oudst drinkbare champagne ter wereld. Maar liefst 168 flessen lagen al die jaren te rusten op de zeebodem. Toen de eerste fles werd bovengehaald, bleek de champagne goed bewaard en perfect drinkbaar. De flessen lagen jarenlang horizontaal in het donker en werden bewaard onder een constante druk en lage temperatuur.

Champagne uit die tijd werd meestal gebotteld zonder label. De kurk was het enige hulpmiddel om de flessen te identificeren. De eerste drie die men opende, bleken van het champagnehuis Juglar te zijn, dat in 1829 overgenomen werd door Jacquesson. De vierde fles was een Veuve Clicquot. 47 van de 168 flessen zijn van het legendarische Franse champagnemerk. Ze zijn ook de best bewaarde. De reden daarvoor moet vooral gezocht worden in de nauwgezetheid en veeleisendheid van Madame Clicquot zelf, de vroegere eigenares van het champagnehuis dat nog steeds haar naam draagt. Zo bestaan de flessen uit donker kwaliteitsglas dat zij – althans dat wil de legende – nog zelf heeft uitgekozen. Ook waakte de weduwe erover welke soort kurk er gebruikt werd om de flessen af te sluiten. Tenslotte werden alleen de beste Pinot Noirdruiven gebruikt, waardoor de champagne langer kon rijpen.

Ook al zitten er geen echte bubbels meer in de flessen, toch is de smaak nog optimaal. “Een fruitige neus met een koffietoets, een heerlijke smaak”, aldus François Hautekeur, wijnmaker bij Veuve Clicquot.

Tobias Boets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content